De VN heeft gewaarschuwd dat de wereld aan de vooravond staat van de ergste voedselcrisis in ten minste vijftig jaar, aangezien de recessie na de COVID-19-pandemie de basisvoeding buiten het bereik van de verarmde mensen kan brengen.

“Voedselsystemen falen en de pandemie maakt de zaken erger”, zei secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, op 9 juni 2020.

“Tenzij onmiddellijk actie wordt ondernomen, wordt het steeds duidelijker dat er een dreigende wereldwijde voedselnoodsituatie is die op lange termijn gevolgen kan hebben voor honderden miljoenen kinderen en volwassenen.”

Hoewel de oogsten van gewassen aanhouden en exportverboden en protectionisme tot dusver grotendeels zijn vermeden, moet de ergste impact van de pandemie en de daaropvolgende recessie nog worden gevoeld, zo stelde Guterres. Dit jaar kunnen er volgens de VN door het coronavirus nog ongeveer 49 miljoen meer in extreme armoede vervallen, aangezien het aantal mensen met ernstige voedselonzekerheid snel zal toenemen.

‘Zelfs in landen met een overvloed aan voedsel, zien we het risico op verstoringen in de voedselvoorzieningsketen’, merkte Guterres op. ‘We moeten nu actie ondernemen om de ergste gevolgen van onze inspanningen om de pandemie onder controle te krijgen, te voorkomen.’

In de VS zijn zo’n 49 miljoen mensen werkloos geworden; en de rijen aan de voedselbanken werden aanzienlijk langer. Ook de voedselprijzen gingen de hoogte in.

Bron: Watchers.news