Rusland heeft de VS beschuldigd van het “escaleren van de spanningen in Europa” door schietoefeningen te houden in de “onmiddellijke nabijheid” van diens grenzen. Het Ministerie van Defensie in Moskou ontkende ook een beschuldiging van de NAVO dat een Russisch vliegtuig het Deense luchtruim zou zijn binnengedrongen.

In een verklaring zei de Russische ambassade in Washington dat ze het gebruik van verschillende raketlanceersystemen door de Amerikaanse strijdkrachten tijdens de oefeningen in Estland provocerend en extreem gevaarlijk vinden voor de regionale stabiliteit.

“Rusland heeft herhaaldelijk voorgesteld aan de VS en hun bondgenoten om trainingsactiviteiten te limiteren en ze verwijderd te houden van de Rusland-NAVO contactlijn (grens). Waarom deze demonstratieve oorlogspropaganda? Welk signaal willen de NAVO-leden ons sturen? Wie is eigenlijk de spanningen in Europa aan het opdrijven? En dit gebeurt allemaal in de context van een verergerde politieke situatie in die regio van Europa [in Wit-Rusland].”

En ze voegden eraan toe:

“Een retorische vraag is – hoe zouden de Amerikanen reageren in het licht van zo’n beschietingen door onze militairen aan de Amerikaanse grens?”

Van 1 tot 10 september zullen gezamenlijke militaire oefeningen plaatsvinden in Estland, de eerste militaire oefeningen door de Amerikanen buiten hun permanente basissen in Europa.

Bron: RT