Testfase 3 van het onderzoek naar het Covid-19 vaccin, dat ontwikkeld wordt door de Universiteit van Oxford en AstraZeneca, werd gepauzeerd nadat een proefpersoon in het VK ernstige bijwerkingen kreeg. Ook Nederland en België hebben vaccins bij AstraZeneca besteld.

De nieuwsdienst van de VRT meldde over dit voorval:

“Een van de proefpersonen heeft mogelijk ongewenste bijwerkingen gekregen.”

Het gaat echter niet om ‘mogelijk ongewenste bijwerkingen,’ maar om ernstige bijwerkingen. Bijwerkingen zijn altijd ongewenst.

AstraZeneca zei enkel dat hun “standaard beoordelingsproces een pauze inlaste in hun vaccinatie om een beoordeling van de veiligheidsdata toe te laten”. Het was onduidelijk of de pauze zelf was opgelegd, of bevolen werd door een regulator, wat de zware bijwerking precies was, en wanneer het gebeurd was.

Anonieme bronnen meldden aan de medische nieuwssite Stat dat men verwacht dat de proefpersoon zal herstellen, maar dat kon niet bevestigd worden. De studie naar het Covid-9 vaccin in fasen 1 en 2 toonden aan dat 60% van de proefpersonen bijwerkingen kreeg – koorts, hoofdpijn, spierpijn en bijwerkingen rond de plaats van de injectie – die als “mild of matig” werden omschreven. Testfase 3 omvat het injecteren van 30.000 personen op 80 locaties wereldwijd.

Bron: RT