Ziekenhuizen bereiden zich voor op ‘helse herfst’. “Nederland kleurt razendsnel rood”. “Dweilen met de kraan open op de corona-afdeling”. “Mensen hebben geen idee hoe zwaar wij het hebben”. “Nog zo’n dienst en ik stop ermee”, schrijven de media op paniekerige toon. Maar wanneer mensen de ziekenhuizen opbellen, blijkt er niets aan de hand te zijn. Verder worden we mentaal klaargestoomd voor de tweede lockdown. 

Fake Nieuws over vollopende ziekenhuizen

De Telegraaf publiceerde vandaag een artikel over het Spaarne Gasthuis, waar het aantal coronapatiënten ‘flink oploopt’. Twittergebruiker Bob HCQworks belde met het ziekenhuis en schrijft: “Spaarne Gasthuis, willen jullie De Telegraaf terechtwijzen op hun fake news? Net met jullie gebeld en er zijn vannacht helemaal niet massaal coronapatiënten opgenomen! Zij zaaien zo angst naar andere patiënten toe die het ziekenhuis moeten bezoeken.”

Simone voegt hieraan toe: “Zojuist zelf ook gebeld en het is inderdaad NIET waar. Pepita de Vries (28) die ze ‘citeren’ in het artikel werd eind maart al ingezet om haar verhaal te doen.

Ook Janny besloot het ziekenhuis te bellen. “Ik kan bevestigen dat het daar niet vol ligt met coronapatiënten. Nee hoor mevrouw, niets aan de hand, was het antwoord!”

Dat zijn dus 3 mensen die hebben gebeld en naar eigen zeggen te horen kregen dat het niet waar is wat er in het artikel wordt gesuggereerd.

‘Tweep Des Vaderlands’ laat zijn 15.000 volgers weten dat het begint op te vallen dat kranten, nieuwsprogramma’s, influencers (vaak vermomd als zorgpersoneel) paniek zaaien over vollopende IC’s en ziekenhuizen. “Het lijkt gecoördineerd. Stop daarmee. Jullie maken mensen bang. We checken het allemaal. Het is een grove schande.”

Europa bereidt ons mentaal voor op tweede lockdown

De Europese Commissie maakt zich naar eigen zeggen “grote zorgen” over de “stijging van het aantal besmettingen” in verschillende Europese landen. Europees Commissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides roept de lidstaten op om alle maatregelen te nemen om nieuwe uitbraken te voorkomen.

“Dit is een beslissend moment”, zegt Kyriakides, “dit is misschien de laatste kans om een herhaling van deze lente te voorkomen”. Het Europees Centrum voor Ziektepreventie (ECDC) ziet het percentage van mensen die een positieve test afleggen stijgen, wat betekent dat het virus meer verspreid is dan vroeger, ook al wordt er nu meer getest. Gisteren veranderde het ECDC de kleurcode voor België van oranje naar rood vanwege het stijgende aantal “besmettingen” in België.

Uiteraard wordt er niet bij verteld hoe onbetrouwbaar die tests zijn: ze geven aan dat er virusdeeltjes aanwezig zijn van een soort coronavirus of aanverwant virus, en dat kan gaan over levende of over dode virussen (dus resten van het DNA van een virus). De PCR test zegt dus in geen geval of iemand besmet is! Om dan te spreken over besmettingen is pure bedriegerij.

Jaap van Dissel, van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) in Nederland, gaf het onlangs nog toe tijdens een commissievergadering. “We realiseren ons natuurlijk dat een positieve PCR-test betekent dat je genetisch materiaal aantoont, maar niet per definitie dat je levend virus aantoont. En dus ook niet per definitie dat je levend virus aantoont waar iemand ziek van is. Dus daar heeft u volkomen gelijk in,” antwoordde Van Dissel op een vraag van Kamerlid Wybren van Haga.

Strengere maatregelen in Groot Britannië, tweede lockdown al in Israël

In Groot Britannië werden opnieuw strengere maatregelen van kracht. De Britse premier Boris Johnson kondigde deze week strengere regels aan nadat de belangrijkste wetenschappelijk adviseur van het kabinet, Sir Patrick Vallance, had gewaarschuwd voor 50.000 nieuwe coronabesmettingen per dag als er geen extra maatregelen zouden worden genomen. Diezelfde Vallance blijkt voor 600.000 pond (656.000 euro) aan aandelen te hebben in een farmareus die coronavaccins ontwikkelt voor de Britse overheid, onthult de Daily Telegraph. Vallance was vroeger directeur van diezelfde farmareus. Volgens de overheid is er geen sprake van belangenverstrengeling.

De Secretaris voor Buitenlandse Zaken zei dat een nieuwe nationale lockdown noodzakelijk kan geacht worden als laatste maatregel tegen COVID-19, maar dat het kan vermeden worden “indien iedereen de regeltjes volgt.” Maar de optie “kan niet uitgesloten” worden.

In Israël is men al begonnen met een tweede lockdown. Alle niet-essentiële winkels en bedrijven moeten dicht, en de mensen mogen slechts in een straal van 1 km uit hun huis. Scholen, hotels, restaurants enz. zijn sinds 18 september gesloten. Netanyahu wordt door zijn politieke tegenstanders beschuldigd van het middels de lockdown willen de kop indrukken van de protesten tegen hem, omdat hij in een corruptieschandaal zit verwikkeld. In Schotland zijn er ook reeds strenge maatregelen. Elkaar thuis bezoeken is er verboden, tenzij het gaat om leden van eenzelfde huisgezin.

In België werden onlangs, tegen alle verwachtingen in, versoepelingen aangekondigd. Maar de premier sprak vandaag: “Ik kan u nu al zeggen dat de kans heel groot is dat we zullen komen met meer beperkingen op korte termijn, want de evolutie van de gezondheidssituatie in ons land is niet voordelig.” Lang zullen de versoepelingen dus niet duren.

Bron: Ninefornews.nl, VRT