Afgelopen zondag brak er oorlog uit tussen Armenië en Azerbeidzjan, twee voormalige Sovjetrepublieken en aartsvijanden van elkaar, over het betwist gebied Opper-Karabach. Armenië is vrijwel 100% Christelijk, terwijl Azerbeidzjan vrijwel geheel Islamitisch is. Turkije is bondgenoot van Azerbeidzjan, Rusland van Armenië. Rusland riep op om de gevechten te staken, maar Armenië zei dat ze zich niet moeten bemoeien, en dat ze zich schrap zetten voor een lange oorlog. In Armenië is de staat van beleg en algehele mobilisatie afgekondigd; in Azerbeidzjan werd eveneens de staat van beleg afgekondigd, en een gedeeltelijke mobilisatie van de reservisten. 

De hoofdadviseur van de Eerste Minister van Armenië zei:

“We bereiden ons voor op een lange-termijn-oorlog. Waarom? Omdat, ik zeg het opnieuw, de hoofdspeler hier niet Azerbeidzjan is, maar Turkije.”

Een ontploffende legertank.

De voormalige Defensieminister van Armenië zei dat de algehele mobilisatie (waarbij het hele reserveleger wordt opgeroepen, in dit geval vrijwel iedere man boven de 18 jaar) in zijn land erop wijst dat de vijandelijkheden niet snel zullen ophouden.

“De duur van de oorlog zal afhangen van vele factoren: hoe de vijandelijkheden zullen evolueren en de reacties van de internationale gemeenschap.”

De Eerste Minister bekritiseerde Turkije en suggereerde dat het Azerbeidzjan gebruikt en in een oorlog “duwt” om diens geopolitieke doelen in de regio te bereiken.

“Ankara gedraagt zich zoals een regionale terminator; en is praktisch in oorlog met al z’n buren.”

Bron: RT