Het Amerikaanse leger heeft raketlanceertests uitgevoerd als onderdeel van NAVO-oefeningen, waarbij vanuit Roemenië op de strategisch vitale Zwarte Zee werd geschoten, te midden van toenemende spanning aan de grenzen van Rusland. Verder schond het Amerikaanse oorlogsschip USS John S. McCain de Russische wateren nabij Vladivostok, en hadden de Amerikanen de pretentie om de Russen hun aanspraak op maritieme territoria “buitensporig” te noemen. Rusland dreigde ermee de USS John S. McCain te rammen.

Russische media meldden woensdag dat meer dan 130 soldaten en 30 eenheden militaire hardware betrokken waren bij de oefeningen, waarbij twee geavanceerde wapensystemen salvo’s afvuurden op doelen in het water. De M142 High Mobility Artillery Rocket (HIMARS) draagraketten werden speciaal voor de oefeningen vanuit Amerikaanse bases in Duitsland overgevlogen.

Forbes hield de operatie nauwlettend in de gaten en merkte op dat “het slechts 440 kilometer over de Zwarte Zee is van de Roemeense kust naar de Krim.” Het ging verder met speculeren over de grondgedachte achter het besluit van Washington om de wapensystemen in zo’n dichte nabijheid van Rusland te testen, en zei dat “Leger-HIMARS die Roemenië in en uit vliegen een ernstige en onvoorspelbare bedreiging vormen voor de Russische troepen in de regio.” Het bereik van de draagraketten is ongeveer 300 km, wat aangeeft dat Amerikaanse troepen ze mogelijk kunnen gebruiken om installaties aan te vallen op het schiereiland van de Krim, dat in 2014 opnieuw werd geïntegreerd in Rusland.

Woensdag waarschuwde het plaatsvervangend hoofd van de Openbare Kamer van de Krim, Alexander Formanchuk, verslaggevers dat de Russische strijdkrachten geavanceerde hardware op het schiereiland hadden ingezet, die elke “verrassingsraketaanval” zou neutraliseren. Hij voerde aan dat de oefeningen passen binnen een breder escalatiepatroon en zei dat “provocaties tegen de Krim frequenter zijn geworden. Helaas zijn we getuige van een verdere verslechtering van de internationale betrekkingen en de internationale situatie. En het onderwerp Krim is een handige reden om dergelijke provocaties te laten escaleren. “

Map of Black Sea - World Seas, Black Sea Map Location ...

Het nieuws komt te midden van een verslechterende diplomatieke ruzie tussen de twee landen, nadat Rusland dinsdag had gemeld dat de torpedobootjager ‘John McCain’ van de Amerikaanse marine twee kilometer binnen de Russische territoriale wateren, nabij Vladivostok in het Verre Oosten, werd onderschept. De Udaloy-klasse torpedobootjager, admiraal Vinogradov, had het Amerikaanse schip gevolgd en waarschuwde dat het geramd kon worden als het de betwiste Peter de Grote Golf niet zou verlaten.

De Amerikaanse marine heeft de kritiek van Moskou op de vermeende inval afgewezen door te beweren dat het oorlogsschip op een zogenaamde Vrijheid van Navigatie-operatie had gezeten, en Amerikaanse functionarissen betwistten “Ruslands buitensporige maritieme aanspraken [op het gebied].”

Het besluit van Washington om zich eenzijdig terug te trekken uit een aantal overeenkomsten en wapenbeheersingsovereenkomsten heeft ook de spanningen met Rusland aangewakkerd. In 2019 kondigde het Witte Huis aan dat het zich zou terugtrekken uit het Intermediate-Range Nuclear Forces-verdrag, dat het testen en ontwikkelen van een aantal rakettypes verbood en Moskou beschuldigde van schending van de voorwaarden ervan. Rusland ontkent krachtig de beschuldigingen van de VS.

Eerder deze maand beëindigde Amerika zijn lidmaatschap van het Verdrag inzake Open Skies uit de Koude Oorlog, dat wederzijdse luchtbewakingsvluchten mogelijk had gemaakt en gericht was op het wegnemen van de vrees over de verplaatsing van militair materieel en kernwapens. Opnieuw wees het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken met de vinger naar Rusland voor het mislukken van het pact, hoewel de volledige details van vermeende schendingen nog niet openbaar zijn gemaakt.

Bron: RT