Op 21 december 2020 is er een conjunctie of samenstand van de planeten Jupiter en Saturnus. Het is al geleden van 1623 dat beide planeten zo dicht bij elkaar aan de hemel stonden. De twee planeten zijn te zien in het zuidwesten kort na het vallen van de avond.

Het is deze keer een heel bijzondere conjunctie want de kleinste hoekafstand tussen beide planeten bedraagt slechts 6’06”. En zo’n kleine hoek komt zeer zelden voor. De laatste keer was op 16 juli 1623, en de hoek was dan nog iets kleiner, 5’10”, maar die was toen niet zichtbaar omdat die te dicht bij de zon plaatsvond. Het is al van 1226 geleden dat een gelijkaardige conjunctie zichtbaar was voor de mens.

Reeds sinds eind augustus komen beide planeten naar mekaar toe. En dat zorgt voor een mooie samenstand. Op 17 december aan het begin van de avond is er in het zuidzuidwesten een smalle maansikkel te zien samen met Jupiter en Saturnus. Dit is een mooie aanloop naar de dichtste nadering op 21 december, wanneer precies “twee sterren zullen lijken te botsen.”

Bron: Urania; usatoday

Advertentie