Het coronavaccin van farmaceut Moderna werd op 21 december ‘in overweldigende mate goedgekeurd’, zo liet president Donald Trump weten op Twitter. Het vaccin is meteen verspreid. Het bedrijf liet in een persbericht – dus niet in een wetenschappelijk artikel – weten dat het vaccin 94 procent effectief is. Dat zou betekenen dat het 94 van de 100 gebruikers beschermt tegen een coronabesmetting. Wat er niet bij werd verteld is dat tijdens het testen van het vaccin 13 mensen zijn overleden, maar dat overlijden had natuurlijk zogezegd ‘niks te maken’ met het vaccin. Net zoals de man die in Israël dood neerviel nadat hij het Pfizer-vaccin had gekregen.

Inmiddels heeft de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA het coronavaccin van Moderna officieel goedgekeurd. Dit weekend worden zo’n 6 miljoen doses verspreid. Ook de EU heeft het vaccin van Moderna besteld. Trump reageerde op Twitter op de toelating: “Gefeliciteerd, het Moderna-vaccin is nu beschikbaar!”

Voordat de FDA het vaccin goedkeurde op basis van een noodtoelating besprak een adviescommissie van de medicijnwaakhond die zich bezighoudt met vaccins het Modena-vaccin tijdens een bijeenkomst. Deze bijeenkomst vond plaats op donderdag en inmiddels is het verslag beschikbaar.

In het verslag staat een opmerkelijke tabel die onthult dat er tijdens het vaccinonderzoek van Moderna 13 mensen zijn overleden. Volgens de farmaceut zijn deze sterfgevallen “niet gerelateerd aan het vaccin”.

Het gaat om sterfgevallen die zijn gemeld tot 3 december. De proefpersonen ‘kregen last van ernstige bijwerkingen en stierven vervolgens’. Zes deelnemers kregen het mRNA-vaccin, zeven de placebo.

De proefpersonen overleden onder meer als gevolg van zelfmoord, hoofdletsel, een hartinfarct of hartaanval, orgaanfalen en Covid-19. Ondanks de 13 sterfgevallen stemde het adviespanel unaniem voor toelating. Het rapport is hier te lezen.

Duizenden zieken na vaccin

Tevens waren reeds duizenden mensen na het coronavaccin niet in staat om te werken of hadden ze medische hulp nodig. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC. Op 18 december waren er volgens de dienst 3150 mensen die na hun vaccinatie zogeheten Health Impact Events hadden gemeld. Dat betekent dat ze niet in staat waren om dagelijkse activiteiten uit te voeren of te werken, of hulp nodig hadden van een arts of zorgprofessional.

De mensen hebben de bijwerkingen gemeld via V-safe, een app die je op je smartphone kunt zetten. De CDC en Pfizer, de fabrikant van het coronavaccin dat momenteel wordt uitgerold in de Verenigde Staten, waren niet bereikbaar voor commentaar, schrijf de krant The Epoch Times.

Op 27 december stuurde een Amerikaanse verpleegster een video de wereld in, waarin ze, met een half verlamd gezicht, waarschuwt voor het vaccin.

Khalila Mitchell bleek last te hebben van de aangezichtsverlamming van Bell, een meestal geneeslijke verlamming waarbij een mondhoek en ooglid gaan hangen. “Deze vaccinatie is echt vreselijk. Ik zou hem aan niemand geven, zelfs niet aan mijn ergste vijand,” zegt de verpleegster. “Alsjeblieft – ze geven niets om ons – haal deze vaccinatie niet.”

Israëliër sterft twee uur na Pfizer-vaccin

Op maandagochtend is een 75-jarige man uit de Israëlische plaats Beet She’an overleden na een hartstilstand. Dat gebeurde 2 uur nadat hij het coronavaccin van Pfizer had gekregen, meldt de Israëlische pers.

De man kreeg het vaccin om 08.30 uur lokale tijd en toen hij korte tijd later naar huis ging voelde hij zich goed. Eenmaal thuisgekomen raakte de man buiten bewustzijn en overleed hij.

“Een 75-jarige man uit het noorden van het land die leed aan hartziekte en die meerdere hartaanvallen heeft gehad, is vanochtend gevaccineerd tegen het coronavirus en stierf kort na de procedure in zijn woning,” liet het Israëlische ministerie van Volksgezondheid weten. Maar volgens het ministerie heeft het overlijden “niks te maken” met het vaccin, en zal er gewoon verder worden gevaccineerd.

Van het Pfizer-vaccin zullen er twee dosissen worden toegediend. In de testfase traden de meeste incidenten op na de tweede dosis.

Bron: Ninefornews (1); (2); (3)