Delen van het noordelijk halfrond worden geteisterd door extreem winterweer. Zo krijgt Japan de zoveelste sneeuwstorm over zich heen, en worden op bepaalde plaatsen sneeuwhoeveelheden van meer dan drie meter genoteerd. Ook in India, Taiwan, enz. sneeuwt het. En in Europa kreeg het Iberisch schiereiland de volle laag nadat Spanje z’n koudste temperatuur sinds het begin van de metingen noteerde: -34,1°C in de Catalaanse Pyreneeën.

Sinds 7 januari wordt Japan geteisterd door een zware winterstorm, waarbij recordbrekende hoeveelheden sneeuw vielen. Hier en daar moesten reddingsoperaties op touw gezet worden.

Men noteerde recordsneeuwhoeveelheiden in Takada (1,87 meter); Nou (1,71 meter) Shirakawa (1,62 meter) en de totale geaccumuleerde sneeuwdiepte bereikte 3,13 meter in Hijori en 3,03 meter Yasuzuka.

Een koudegolf heeft ook het anders vrij warme Taiwan in z’n greep. Daar zakte de temperatuur in de lager gelegen gebieden onder de 10 graden, en noteerde men vriestemperaturen en sneeuwval in de hogere gelegen gebieden van het land. Ook de noordelijke delen van India hebben te kampen met historisch lage temperaturen en zware sneeuwval.

In Spanje dan, werd op 6 januari het kouderecord van het land gebroken. In de Catalaanse Pyreneeën zakte het kwik tot -34,1°C, waarbij het vorige record van 2 februari 1956 werd gebroken. Daarna kwam er een hevige sneeuwstorm over het land, waarbij o.a. de hoofdstad Madrid bedolven raakte onder de hevige sneeuwval, met veel verkeersellende tot gevolg. Het is de ergste winterstorm in 80 jaar.

Eind december werd ook al het Midden-Westen van de VS getroffen door een sneeuwstorm.

Bron: Watchers.news

Advertentie