Na de Plotse Stratosferische Opwarming (SSW) in het begin van januari 2021, en de verzwakking van de Poolwervel (Polar Vortex), zullen de komende weken zowel Noord-Amerika als het grootste deel van Europa een significante koudegolf kennen met strenge vorst en sneeuw. Deze koudegolf kan zeker drie weken aanhouden. Heel de VS zal vriestemperaturen kennen, tot zelfs in Hawaii. 

Het zogenaamde ‘Beast from the East‘ (Beest uit het Oosten) zal extreme koude voortstuwen richting onze contreien, en ook wat sneeuw brengen in het westen en het zuiden, zo zei Marko Korosec van Severe Weather Europe.

In Nederland verwacht men dit weekend een sneeuwstorm, waarna de temperaturen de hele week onder het vriespunt blijven met donderdagnacht mogelijk zelfs minima van -16°C. Ook in België (en dan vooral Vlaanderen) worden koude temperaturen, sneeuwval en ijsdagen verwacht. Minima schommelen tijdens de week rond de -10°C. Overdag wordt het niet warmer dan -1°C. Donderdag – en vrijdagnacht kan het in de Kempen -15°C  worden.

Toch wel opvallend: ook in de de VS verwachten ze tegelijkertijd een koudegolf. In sommige gebieden zal het zelfs zo koud worden dat kokend water in een ogenblik zal bevriezen als men het door het raam gooit, en dat er bevriezing (van perifere lichaamsdelen) kan optreden. Dat zijn Siberische toestanden. Elke staat, inclusief Hawaii zal vriestemperaturen kennen. In Wisconsin zal het zondag al -30°C worden. In bepaalde gebieden (oa Wisconsin en het Midden-Westen) zullen de temperaturen zakken tot onder de -10°C en gevoelstemperaturen tot -35°C.

Afbeelding

Bron: Watchers.news; Endtimeheadlines