Supermarkten, sportcentra, musea, zwembaden, hotels en culturele en sportevenementen zullen in Israël binnenkort weer toegankelijk zijn voor diegenen die gevaccineerd zijn en een groen Covid-vaccinatiepaspoort kunnen voorleggen. 

Israël was één van de landen met de strengste lockdowns ter wereld. Het Coronaviruskabinet van Israël stemde afgelopen zondag om de heropening van de economie van Israël en bijkomende beperkingen op publieke activiteiten vanaf volgende week op te heffen, voornamelijk voor diegenen die het vaccin gekregen hebben.

Terwijl gewone winkels en gebedshuizen voor iedereen zullen geopend zijn, ongeachte gevaccineerd of niet, zullen de beperkingen op het aantal mensen die binnen mogen van kracht blijven. Andere plaatsen zullen enkel geopend worden voor diegenen met een geldig Covid-vaccinatiepaspoort of -vaccinatiecertificaat. Dit omvat hotels, musea, sportcentra, supermarkten en shoppingcentra, zwembaden en sport- en culturele evenementen.

Premier Netanyahu kwam in mei vorig jaar reeds met een voorstel op de proppen om kinderen te gaan microchippen, om de samenleving gewoon te maken aan het “nieuwe normaal.” Het werd toen ook bekend dat de Israëlische politie alle bewegingen van ieder voertuig in Israël volgt en opslaat (middels nummerplaatherkenningscamera’s) en die opslaat in de Eagle Eye databse. De gegevens blijven daar jarenlang in bewaard. Verder heeft de Israëlische veiligheidsdienst een database waarin alle telefoongesprekken en sms’en worden bewaard van iedere burger.

Op 16 januari werd in Israël melding gemaakt van ten minste vier doden na het ontvangen van het vaccin, en tal van gevallen van onder andere gezichtsverlamming en andere nare bijwerkingen. De overlijdens gebeurden bij oudere mensen na de tweede dosis van het Pfizer vaccin.

Ook in Europa wordt ‘nagedacht’ over een vaccinatiepaspoort. Op 21 januari was er een bespreking onder Europese leiders om zo’n paspoort in te voeren. Portugal, Griekenland en Malta zijn grote voorstanders. In Denemarken zijn ze reeds begonnen met de ontwikkeling ervan. Ook in het VK wordt daarover ‘nagedacht’.

Bron: Israel National News