Maandenlange politieke spanning en een golf van nieuwe sancties (van de  EU) heeft alle verbindingen tussen de Europese Unie en Rusland doorgesneden, zo zei de Russische topdiplomaat en Minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov. Ondertussen zijn er gevaarlijke ontwikkelingen in Oekraïne, in de Donbas-regio, die zich wil afscheiden van Oekraïne.

Sprekend op een persconferentie naast zijn Chinese ambtgenoot afgelopen dinsdag, zei Minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov dat “er momenteel geen relaties met de EU als organisatie zijn. De hele infrastructuur van deze relaties werd vernietigd door unilaterale beslissingen gemaakt vanuit Brussel.”

In februari stelde hij dat de relaties tussen de EU en Moskou een duik had genomen in 2014, nadat de EU de “Russische Federatie beschuldigde van alles wat er gebeurt” in Oekraïne volgend op de ‘Maidanrevolutie’ waarbij de zittende president Yanukovicth werd verdreven en vervangen door de corrupte Porochenko. Door toedoen van Moskou werd Yanukovicth net niet gelyncht.

Sindsdien, zo stelde Lavrov, heeft Brussel “consistent zonder uitzondering alle mechanismen vernietigd die bestonden op basis van een akkoord op gebied van partnerschap en samenwerking.” Moskou zou alle diplomatische contacten in het geheel kunnen afbreken indien dat nodig zou blijken, zo stelde Lavrov nog.

Ook de relaties met de VS zijn geheel verzuurd, zeker nadat Biden Poetin een “moordenaar” noemde en zei dat hij “een prijs zou betalen” voor zijn vermeende inmenging in de Amerikaanse verkiezingen in november 2020… Moskou riep toen de Russische ambassadeur terug naar Rusland.

Escalatie van de oorlog in Oekraïne

Dan is er nog de oorlog in de Donbasregio in oostelijk Oekraïne die dreigt uit de hand te lopen. Donbas wil zich namelijk sinds de staatsgreep in 2014 afscheiden van Oekraïne en zich weer bij Rusland voegen, net zoals de Krim. De Krim vervoegde Rusland na een referendum. Poetin zei dat de nucleaire raketten toen op scherp stonden, indien Europa dan een verkeerde stap zou hebben gezet. Oekraïne heeft eigenlijk in het verleden altijd bij Rusland gehoord, nog zelfs vóór het de Sovjet-tijdperk.

In juli 2020 werd aan beide zijden van de strijdende kampen – de Oekraïense Gewapende Strijdkrachten (UAF) en de door Moskou gesteunde “separatisten”  – akkoord gegaan om een volledige staking van de vijandigheden af te dwingen. Beide zijden trokken hun zwaar militair materieel terug van de frontlinie beginnend van 27 juli, terwijl kleine schermutselingen en slachtoffers in de strijd drastisch daalden. De wapenstilstand hield stand tot februari 2021 (een maand geleden dus).

Nu wordt er opnieuw zwaar geschut naar de frontlinie aangevoerd en in positie gebracht, en beide kampen beschuldigen elkaar van provocaties. Dit keer lijken de militaire waarnemers en politici in zowel Kiev als Moskou ernstig de mogelijkheid te overwegen dat de huidige escalatie een grote “ontdooiing” van het conflict zou kunnen inluiden en een totale regionale oorlog zou kunnen in gang zetten, zo berichtte de Komsomolskaya Pravda op 4 maart.

President Zelensky, waarvan men dacht dat hij een meer gematigde positie zou innemen tegenover Rusland, heeft drie pro-Russische tv-kanalen uit de lucht gehaald, en de pro-Russische oppositieleider Viktor Medvudchuk sancties opgelegd, omdat hij de separatisten in Donbas geld zou hebben gegeven.

De pro-Kremlin media in Rusland beschuldigt het Oekraïense leger van het opbouwen van troepen en het voorbereiden van een offensief om de separatisten te verslaan en Donbas terug te winnen. Om te verhinderen dat dit gebeurt, zo schrijven de media, moet Rusland tussenbeide komen en het Oekraïense leger in de pan hakken. Volgens Ura.news zei de gepensioneerde Generaal Vladimir Boldyrev dat indien de “Oekraïners aanvallen, we kunnen stoppen met doen alsof en openlijk ingrijpen.”

Volgens de adviseur van het Ministerie van Binnenlandse zaken van Oekraïne, Valery Potsuluyko, is het nu nog te vroeg in het jaar voor een militair offensief. De velden moeten eerst opdrogen. De sneeuw is pas beginnen smelten en het is momenteel Rasputitsa of modderseizoen, wat zeer problematisch is voor offensieve oorlogsvoering. Ptsuluyko voegde eraan toe:

“Misschien hebben we nog zes à acht weken te gaan vooraleer strijdlustige retoriek en sporadische bombardementen in Donbas werkelijk kunnen transformeren in iets veel meer onheilspellend.”

Profetieën over Europa

Tijdens WOII werd het tegelijkertijd oorlog in Europa (Nazi-Duitsland tegen het VK en Frankrijk) en Azië (Japan tegen China en de VS). Terwijl er momenteel vele haarden zijn waar gevechten kunnen en zullen losbarsten tijdens de komende wereldoorlog (denken we maar aan China-Taiwan; Iran-Israël; Syrië (met Rusland en de VS tegenover elkaar); etc) is het goed om te kijken wat ons, in Europa te wachten staat. Dit is wat er werd voorzegd door Jezus Christus in de profetische boodschappen van het Boek der Waarheid:

Kijk nu terwijl de Europese landen bezwijken aan een dictatuur die geen haar beter is dan in de dagen van Hitler. De plannen van de wereldgroepering, om elk land in Europa over te nemen, liggen klaar. Babylon zal, zoals voorzegd, ineenstorten. De Beer en de Rode Draak zullen, zoals voorspeld, ten strijde trekken. (18 februari 2012)

De twee bondgenoten, Rusland en China, zullen hun krachten bundelen. Dit zal gebeuren zodra het Beest met de tien horens oprijst om hun lankmoedige, onschuldige bevolking te overheersen. Het Beest met de tien horens is de Europese Unie, Mijn dochter, Babylon genoemd in het Boek der Openbaring. Babylon zal vallen en gedomineerd worden door de grote Rode Draak, China, en zijn bondgenoot de Beer, Rusland. (19 februari 2012)

Bronnen: RT; Jamestown.org