Een Oekraïens gepantserd legervoertuig rijdt door de straten. Foto: Pixabay (publiek domein)

Oekraïne heeft nu de eerste stappen gezet om Crimea of de Krim – het schiereiland dat in 2014 bij Rusland werd gevoegd na een referendum van de bevolking aldaar – te herveroveren op Rusland. Dit kan het begin inluiden van een grote oorlog.

De Oekraïense president Zelensky heeft op 24 maart de ‘Strategie voor de herverovering en de herintegratie van het Tijdelijk Bezet Territorium van de Autonome Republiek van de Krim en de Stad Sevastopolbekrachtigd, middels het Decreet nr. 117/2021, dat werd gepubliceerd op de website van de overheid.

De strategie definieert “een set van diplomatische, militaire, economische, informatieve, humanitaire en andere maatregelen bedoeld om de territoriale integriteit en de soevereiniteit van Oekraïne binnen diens internationaal erkende grenzen te herstellen doorheen herverovering en herintegratie van de Krim.”

Het kantoor van de president onderstreept daarbij dat “de strategie een duidelijk signaal zendt naar de internationale gemeenschap” dat Oekraïne consistent is in diens ondernemingen “om de territoriale integriteit te herstellen” die “door de Russische Federatie werd geschonden” door “het negeren van diens internationale verplichtingen.”

Het Kabinet van Ministers in Oekraïne kregen de instructie om “een actieplan te ontwikkelen” om de strategie toe te passen, op basis waarvan de “relevante overheidsorganen maatregelen zullen voorbereiden en ondernemen om de herverovering en herintegratie van het schiereiland te verzekeren.”

Rusland annexeerde het schiereiland in 2014 nadat de bevolking na de staatsgreep eerder dat jaar, had aangegeven niet langer bij Oekraïne te willen behoren. In 2019 werd de Krimbrug, die het schiereiland met het vasteland van Rusland verbindt, ingehuldigd. In 2018 voltooide Rusland een zwaar beveiligd hekken op de grens tussen de Krim en Rusland. Dat Oekraïne nu zinnens is dit gebied terug te winnen, kan en zal enkel maar één ding betekenen: het wordt oorlog tussen Europa en Rusland.

Rusland lijkt ook hele treinladingen militair materieel te transporteren richting de grens met Oekraïne. En ook Oekraïne lijkt tanks en ander militair materieel naar het conflictgebied in Donbas te sturen.

Op Xandernieuws, waar ook over deze ontwikkelingen werd bericht, schreven ze over het stilzwijgen van de media: “De stilte in de media kan als een uitermate zorgwekkend signaal worden gezien, omdat het erop kan wijzen dat het Westen op een Russische militaire tegenactie hoopt, om die vervolgens in de mainstream media valselijk als een ‘verrassingsaanval’ te presenteren. Zo krijg je de hele bevolking met pure desinformatie en propaganda achter het zogenaamd ‘militair te hulp schieten‘ van Oekraïne, wat zomaar op de Derde Wereldoorlog zou kunnen uitlopen.”

Bronnen: Ukrinform; Tribuneindia; Hal Turner