5 jaar geleden maakte de BBC een halfuur durende simulatie-uitzending over een incident tussen Russische en NAVO-oorlogsschepen in de wateren nabij Turkije dat escaleert tot een nucleaire oorlog… Toch wel opmerkelijk.

In de simulatie is er een ernstig incident in de wateren nabij Turkije (wellicht de Zwarte Zee). Er werden enkele Russische gevechtsvliegtuigen neergeschoten door een NAVO-oorlogsschip. Daarna vinden er beschietingen plaats tussen Russische en NAVO- oorlogsschepen, waarbij één Russisch oorlogsschip tot zinken werd gebracht.

Daarna escaleert de situatie verder. Rusland valt Letland en Estland binnen, er breken overal gevechten los. De Russen vallen na verloop van tijd ook Polen binnen.

Dan worden almaar meer zwaardere wapens gebruikt. Uiteindelijk wordt een atoombom op Kaliningrad gegooid, waarna Rusland reageert met een reeks atoombommen op Europa. Eerst wordt een atoombom op Frankfurt gegooid.

Ook het NAVO-hoofdkwartier in Brussel wordt (samen met heel Brussel, ‘hoofdstad van Europa’ en hoofdkwartier van de EU) middels een atoombom vernietigd.

De simulatie-uitzending eindigt met een nooduitzending en een waarschuwing voor een nucleaire aanval met de dringende oproep om een schuilkelder op te zoeken. Dan worden de (Britse) steden opgesomd die zullen worden getroffen, en wordt het scherm zwart.

Het doet ons onwillekeurig denken aan de pandemie-simulatie Event 201 die korte tijd later werkelijkheid werd.