Omdat Westerse media maar blijven zwijgen over de escalerende situatie in Oost-Oekraïne, willen we graag een website aanreiken waar men dagelijks de ontwikkelingen op de voet kan volgen: liveuamap.com. Men wil wellicht de bevolking verrassen met berichtgeving over een zogezegde “verrassingsaanval van Rusland op Oekraïne” terwijl het Oekraïne is die met het decreet voor de herverovering van de Krim de oorlog heeft verklaard aan Rusland. De toestand zal dan danig geëscaleerd zijn, en de bevolking onder de knoet gehouden door een strenge lockdown, dat de mogelijkheden om nog voorbereidingen te treffen (inslaan voedselvoorraad etc.) zeer beperkt zullen zijn.

Enkele recente ontwikkelingen:

  • Het Europese Commando van het Amerikaans Leger heeft op 1 april het niveau van gevechtsgereedheid verhoogd naar de ‘hoogste staat van paraatheid.’
  • President Zelensky van Oekraïne zei vanmorgen dat Rusland (lees: Oekraïne) klaar is voor provocaties.
  • De VS heeft vanmorgen gezworen dat het Oekraïne te hulp zou komen indien “Russische agressie escaleert”.
  • Zowel Oekraïne als Rusland rijden hele treinladingen en konvooien militair materieel (tanks, trucks,…) naar de grenzen.
  • Het Kremlin verklaarde dat de Amerikaanse aanwezigheid in Oekraïne de spanningen verhoogt, en bijkomende maatregelen van Rusland vragen.
  • Het Kremlin beschuldigt Oekraïne van verschillende provocaties langs de ‘Contactlijn’ in Donbas. De woordvoerder van het Kremlin Dmitry Peskov zei dat een reeks van militaire conflicten in de Donbasregio een reden voor bezorgdheid was:

“Jammer genoeg is voor ons de realiteit op de Contactlijn vrij beangstigend, en er vinden niet één, maar meerdere provocaties door de Oekraïense Gewapende Strijdkrachten plaats.”

Dmitry Peskov – 2 april 2020
  • Rusland meldt 37 buitenlandse verkenningsvluchten nabij Russische grenzen in 1 week tijd.

Bron: Ukrinform; Tvzvesda; Liveuamap; RT