De situatie rond Oekraïne blijft maar escaleren. Er blijven konvooien met militair materieel naar de grenzen rijden. Dagelijks zijn er beschietingen en sneuvelen er soldaten. Van een staakt-het-vuren is allang geen sprake meer. Ondertussen heeft de afgevaardigde van de Stafchef van het Kremlin, Dmitry Kozak, een niet mis te verstane boodschap gegeven. Ook het hoofd van de bezettende autoriteiten in Donbas zei dat de situatie langs de controlelijn snel achteruit gaat en escaleert.

Vandaag kondigde Rusland aan dat ze 10 oorlogsschepen uit de Kaspische Zee zullen varen richting de Zwarte Zee (via rivieren en kanalen), waar hun Zwarte Zee-vloot gevestigd is in de haven van Sevastopol, op de Krim.

Vandaag werd ook een militaire oefening met Iskander M-tactische raketten gehouden in het oosten van Rusland. De troepen werden in hoogste staat van gevechtsgereedheid gebracht, en de aangewezen doelen werden door de raketten vernietigd.

Dmitry Kozak, afgevaardigde van de Stafchef van het Kremlin sprak vandaag dreigende woorden:

Het begin van de vijandelijkheden in Donbas zal het begin van het einde van Oekraïne zijn.

Dmitry Kozak

Hij voegde eraan toe dat Duitsland en Frankrijk niet geïnteresseerd zijn in het oplossen van het conflict in Donbas, en dat Rusland bereid is de inwoners van Donbas te verdedigen. De Russische vertegenwoordiger bij de gesprekken rond het conflict zei dat de voorstellen om de spanningen te verminderen door Oekraïne werden afgewezen.

Gisteren had de Oekraïense president Zelensky nog een vergadering met de Voorzitter van het Militair Comité van de NAVO Stuart Peach.

Bronnen: Ukrinform; Liveuamap