Sinds woensdag 7 april hebben delen van Europa te kampen met ongewoon koud weer, met hier en daar strenge vorst en sneeuwval, waarbij vele landen recordkoude temperaturen sinds het begin van de metingen hebben opgetekend. Dit ongewone weer kwam na het recordbrekende warme weer eind maart, toen in heel wat landen nieuwe warmterecords werden gemeten. Toen sprak men over “klimaatopwarming.” Nu het zo koud is, hoor je niemand daar iets over zeggen.

Een diepe poolwervel van boven de Noord-Atlantische oceaan, daalde neer over Europa en begon koude lucht van boven de noordpool te voeren richting West-Europa. De koude bracht sneeuw naar enkele landen, waaronder België, Nederland, Duitsland, Kroatië en Bosnië-Herzegovina.

Sommige landen tekenden record koude temperaturen voor april, zoals Zwitserland en Slovenië, waar het respectievelijk -26,3°C en -20,6°C werd. Ook in Frankrijk werden recordkoude temperaturen gemeten. In de Italiaanse Alpen werd het -33,2°C, het koudste sinds het begin van de metingen. In Frankrijk is door de extreme koude – waarbij vuurpotten weinig zoden aan de dijk brachten – zowat 90% van de fruitoogst van dit jaar (bloesems in wijngaarden, boomgaarden,…) kapotgevroren. Geen enkele regio bleef gespaard. De wijntelers zijn er kapot van. Ze verwachten de kleinste druivenoogst in (ten minste) ruim 40 jaar, als de rest dan nog niet kapot zal zijn gegaan door extreem weer.

Ook groententelers moesten het ontgelden: bieten, rapen, gerst,… het vroor allemaal kapot. In sommige gebieden was het in de nacht van 8 op 9 april wel -7°C.

Bron: Watchers.news