Rusland blijft maar troepen verzamelen langs de grens met Oekraïne. Nu zijn er reeds 47 bataljons gestationeerd; tegen eind april zullen dat er 56 zijn, goed voor zo’n 110.000 troepen. Poetin weigerde een ontmoeting met Biden, omdat de VS weer sancties heeft opgelegd aan Rusland, met name vanwege de heisa rond Navalny en de zogezegde ‘Russische inmenging’ in de Amerikaanse verkiezingen.

De situatie rond Oekraïne wordt op de spits gedreven. De VS heeft Rusland vandaag weer nieuwe sancties opgelegd, en 10 diplomaten het land uitgezet. Rusland dreigde reeds met tegenmaatregelen. Gisteren startte de Russische marine nog oefeningen in de Zwarte Zee. Rusland heeft een vloot van zo’n 40 schepen en twee onderzeeërs in staat van paraatheid. Er zijn ook zo’n 350 vliegtuigen en 250 helikopters richting het grensgebied gevlogen. En nog worden voortdurend tanks en ander militair materieel naar de grens gereden.

De minister van Buitenlandse Zaken in Oekraïne zei dat Moskou Oekraïne “openlijk bedreigt met vernietiging”. Maar ook Oekraïne heeft een grote troepenmacht vergaderd aan de grens met de opstandige gebieden van Donetsk en Luhansk. Op 9 april kwam er een delegatie van het Amerikaanse leger, alsook President Zelensky de troepen in Donetsk moed inspreken.

En Rusland heeft een topontmoeting met Biden geweigerd, vanwege de schijnheilige houding van de VS die vandaag weer sancties oplegde aan het land. De VS had de ontmoeting voorgesteld, om naar hun zeggen de situatie in Oekraïne te bespreken en te de-escaleren.

Als het oorlog wordt zullen ze het aan zichzelf te danken hebben, na jarenlang poken en treiteren van Rusland. De reguliere media beweert steevast dat als het oorlog wordt, Rusland wel zal verliezen… ‘Slaap maar lekker door!’

Bronnen: RT, Moscow Times, Ukrinform, Liveuamap