President Poetin heeft vandaag een decreet ondertekend om de reservisten in het leger op te roepen voor militaire training. In 2014 had Rusland naar schatting tussen de 2 en de 2,5 miljoen reservisten. Tevens is sinds 1 april in zowel Oekraïne als Rusland de rekrutering van nieuwe strijdkrachten aan de gang.

Tevens heeft President Zelensky van Oekraïne 5 dagen geleden een wet ondertekend die toelaat dat er reservisten worden opgeroepen zonder een algehele ‘mobilisatie’ af te kondigen.

In de media werd uitvoerig bericht dat Rusland zijn troepen na de uitvoerige ‘surprise’ militaire oefeningen terugtrok van de grenzen met Oekraïne (Donbas en de Krim), maar daarbij dient opgemerkt te worden dat het meeste aangevoerde materieel ter plekke blijft (aan de grens met Rusland). Datzelfde scenario gebeurde in 2008 in het separatistische Zuid-Ossetië, deel van Georgië. Rusland steunde de separatisten en voerde een onaangekondigde grootschalige militaire oefening uit vlak aan de grens. Korte tijd later was het oorlog. Het enige verschil nu is dat de oorlog in geen tijd nucleair kan worden.

Niets is dus wat het lijkt.

Bron: Liveuamap; Hal Turner Radio Show; USnews