Gisteren maakte de Oekraïense President Zelensky een werkbezoek aan de Khersonregio, waarbij hij de stellingen van de troepen langs de grens met de (volgens hen ‘tijdelijk bezette autonome republiek’ van de) Krim bezocht en inspecteerde.

Na dit bezoek besloot Zelensky om een nieuwe vergadering van de Nationale Raad voor Veiligheid en Defensie bijeen te roepen.

Rusland heeft de meeste troepen uit de Krim weggehaald, maar de Oekraïense grenswachten meldden deze morgen dat ze nog geen terugtrekking van de Russische troepen hebben gezien langs de grens met Oekraïne (waaronder Donbas), enkel vanop de Krim. Hetzelfde gebeurde in 2008 vlak voor de Russisch-Georgische oorlog: de meeste troepen bleven na de militaire oefening ter plekke.

Verder zijn er elke dag beschietingen. Zo sneuvelde gisteren opnieuw een Oekraïense soldaat. Gisteren liet de Oekraïense Minister van Buitenlandse Zaken verstaan dat Oekraïne nooit zal onderhandelen met de separatistische zelfverklaarde leiders van de “Republieken” van Donetsk en Luhansk in Donbas. Dat is volgens hem een “rode lijn”. Oekraïne wil dus kost wat kust dit gebied terugwinnen.

Verder voer gisteren de USCGC Hamilton (WMSL-753), een patrouilleschip van de Amerikaanse Kustwacht, in de Zwarte Zee, waar het direct gevolgd en in de gaten gehouden werd door schepen van de Russische marine.

Bron: Liveuamap/Ukrinform