We weten allemaal dat we onvoldoende aandacht besteden aan het beangstigende scenario van een omvangrijke cyberaanval, die de stroomvoorziening, transport, dienstverlening in ziekenhuizen, onze samenleving als een geheel tot een complete stilstand kan brengen. De Covid-19-crisis zou in dit licht gezien worden als een kleine storing in vergelijking tot een grote cyberaanval. Om de Covid-19-crisis te gebruiken als een tijdige gelegenheid om te reflecteren over de lessen die de cyberveiligheidgemeenschap kan trekken, en onze onvoorbereidheid voor een potentiële cyberpandemie kan verbeteren.

Klaus Schwab, World Economic Forum, 8 juli 2020

Nadat Klaus Schwab in juli vorig jaar een wereldwijde ‘cyberpandemie‘ voorspelde, en het WEF in april onthulde dat deze ‘cyberpandemie’ covid-achtige kenmerken zou hebben en een 10x hogere groeiratio zou hebben, hebben nu ook beambten van het Duitse Cyberveiligheidsagentschap “gewaarschuwd” voor een golf van cybercriminaliteit. Dit komt er nadat de berichten over gehackte grote bedrijven en multinationals elkaar vrij snel opvolgen.

In de afgelopen dagen werd nu een internationaal vleesverwerkend bedrijf ‘gehackt’, actief in de VS en Australië; waardoor de vleesverwerking en distributie werd verstoord. Vorige maand werd nog Amerika’s grootste oliepijplijn gehackt, met grote storingen in brandstofleveringen tot gevolg. Op deze manier kan (vanaf) deze zomer effectief de toeleveringsketen worden verstoord, zoals de Candadese klokkenluider vorig jaar aan het licht bracht.

Het Duitse Cyberveiligheidsagentschap (BSI) waarschuwde nu dat de “wereld op het punt staat een golf te zien van nieuwe mafia-achtige ransomware aanvallen die potentieel gevoelige infrastructuur zoals ziekenhuizen of chemische fabrieken zouden kunnen platleggen.”

Vooral ziekenhuizen en chemische fabrieken kunnen volgens het BSI het doelwit worden, net zoals Klaus Schwab ook ‘orakelde’ in de zomer van 2020.

Bron: RT