De finale planningsconferentie van Sea Breeze 2021 – een marineoefening van de NAVO in de Zwarte Zee – vond plaats in Odessa, zo’n 280 km van de haven van Sevastopol op de Krim, waar de Russische Zwarte Zee-vloot is gevestigd. Sea Breeze 2021 is de 21ste editie van deze oefening in de ‘achtertuin’ van Rusland, waarbij, naast de marine van andere NAVO-leden, de Zesde Vloot van de VS bij betrokken is. De editie van dit jaar zal ongezien zijn, op gebied van het aantal landen dat deelneemt: 27.

Wanneer de oefening deze zomer precies zal doorgaan is nog niet geweten. Eind mei heeft het Amerikaanse schip ‘Liberty Pride’ militair materieel overgebracht van Camp Darby in Italië, met het vierde grootste wapenarsenaal buiten de VS, naar de Roemeense stad Constanta aan de Zwarte Zee, voor de komende militaire oefening.

Het Russische Ministerie van Defensie beweert dat de NAVO moderne wapens naar Oekraïne zal brengen tijdens de Sea Breeze oefening, en die niet zal terugtrekken na de afronding van die oefening, waarna Oekraïne ze zal gebruiken in Donbas.

Het Kremlin waarschuwde reeds in april dat “het begin van de vijandelijkheden in Donbas, het begin van het einde van Oekraïne zal zijn.” De spanningen rond Oekraïne zijn al sinds eind maart aan het toenemen.

Op 8 februari keurde president Zelensky een plan goed om in 2021 buitenlandse troepen in Oekraïne toe te laten om deel te nemen aan verschillende multinationale militaire oefeningen onder leiding van de VS en andere NAVO-landen, waaronder de door de VS geleide oefeningen Rapid Trident 2021 en Sea Breeze 2021, de Britse – Oekraïnse Kozakken Mace 2021 en Warrior Watcher 2021 oefeningen, de Roemeens-Oekraïense Riverine 2021 oefening, en de Pools-Oekraïense Three Swords 2021 en Silver Sabre 2021 oorlogssimulatie.

Zelensky keurde in april ook de nieuwe militaire strategie van Oekraïne goed, die niet verrassend de onderwerping/overgave van Donetsk en Lugansk en zelfs de Krim benadrukt. Een aanval op de eerste twee zouden waarschijnlijk een oorlog met Rusland uitlokken; een aanval op de derde zou het onvermijdelijk maken.

De NAVO wordt 19 keer genoemd in het document, waarin wordt gesproken over een naderende oorlog met Donetsk en Lugansk, en waarbij Oekraïne door de betrokkenheid van Rusland, “de hulp van de internationale gemeenschap zou krijgen op voorwaarden die gunstig zijn voor Oekraïne”. De nieuwe militaire strategie spreekt er ook van dat Oekraïne betrokken raakt bij een oorlog tussen de NAVO en Rusland waarin Oekraïne “zal worden betrokken in een internationaal gewapend conflict, vooral tussen nucleair bewapende staten.”

Bron: News.antiwar.com; Strategicculture; Liveuamap