Een Russisch patrouilleschip en een gevechtsvliegtuig hebben waarschuwingsschoten gelost richting een Britse Destroyer HMS Defender, nadat die de Russische wateren rond de Krim schond. De afgevaardigde voor Defensie van de Ambassade van het VK werd op het matje geroepen in Moskou. Verder gaat op 28 juni de grootschalige NAVO Sea Breeze 2021 oefening van start in de Zwarte Zee. Rusland waarschuwde reeds dat dit kan leiden tot een dodelijk incident (waarna er oorlog kan uitbreken).

Volgens het Russisch Ministerie van Defensie drong het Britse schip de territoriale wateren van Rusland binnen om 11u52 lokale tijd, en voer 3 km in deze wateren nabij Kaap Fiolent, de Krim. Het VK erkent echter de Krim niet als deel van Rusland en gelooft dat het illegaal wordt bezet door Rusland.

Verder heeft de diplomatische missie van Moskou in Washington furieus gereageerd op het nieuws dat Amerikaanse mariniers zullen deelnemen aan de grote oorlogsoefeningen in de Zwarte Zee, en zeegevechten en landingen van troepen zullen oefenen, vlakbij de kust van Rusland. Volgens de afgevaardigden zullen de NAVO-oefeningen “het risico van onbedoelde incidenten” doen toenemen.

In de oefening zullen 32 schepen, 40 vliegtuigen en ander militair materieel, en 5000 troepen van 32 verschillende landen deelnemen, waaronder Canada, Frankrijk, Israël, Japan, Noorwegen, Spanje, Oekraïne, het VK en de VS.

De militaire oefeningen zullen duren van 28 juni tot 10 juli en zullen volgens Amerikaanse militaire bevelhebbers oefeningen omvatten in diverse oorlogsgebieden, inclusief amfibie-oorlogsvoering, schietoefeningen op land (hoewel het officieel een maritieme oefening is, zullen er militaire oefeningen worden gehouden op land, in Oekraïne, aan de grens met Rusland, waar nog 100.000 Russische troepen gestationeerd zijn!), duik-operaties, luchtverdediging, integratie van speciale operaties, anti-onderzeeër oorlogsvoering, en zoek- en reddingsoperaties.

De oefening houdt het stabiliseren van de crisissituatie veroorzaakt door voor Oekraïne “illegale bewapende formaties” (Donbas), waarbij de autoriteiten van de naburige staat (Rusland) “hulp verlenen”.

De Russische Generaal Igor Konashenkov heeft in een videoboodschap op 3 juni gezegd dat Rusland de oefening nauwlettend in de gaten zal houden, en militair zal antwoorden indien dat nodig blijkt. Rusland heeft reeds in april in het gebied militaire oefeningen op zee gehouden.

Rusland weet dat de NAVO onder het mom van deze Sea Breeze oefening zware wapens naar Oekraïne zal brengen, en daar naderhand zal laten, zodat Oekraïne ze kan inzetten in een confrontatie met Rusland.

Dat de militaire oefeningen zelf wel eens op oorlog kunnen uitlopen, mag eveneens duidelijk zijn, gezien Rusland nog steeds om en bij de 100.000 troepen gestationeerd houdt aan de grens met Oekraïne, inclusief het enorme arsenaal aan militair materieel. Eén “verkeerd schot” en WOIII kan begonnen zijn, net zoals in de simulatie van 2016 op de BBC. Poetin heeft in 2014 nog gezegd dat hij bereid was de Krim met kernwapens te verdedigen.

De simulatie

5 jaar geleden maakte de BBC een halfuur durende simulatie-uitzending over een incident tussen Russische en NAVO-oorlogsschepen in de wateren nabij Turkije dat escaleert tot een nucleaire oorlog… Toeval of niet, ook Turkije doet mee aan Sea Breeze 2021.

In de simulatie is er een ernstig incident in de “wateren nabij Turkije” (de Zwarte Zee?). Er werden enkele Russische gevechtsvliegtuigen neergeschoten door een oorlogsschip van Turkije, lid van de NAVO. Daarna vinden er beschietingen plaats tussen Russische en NAVO- oorlogsschepen, waarbij één Russisch oorlogsschip tot zinken werd gebracht.

Daarna escaleert de situatie verder. Europese reservetroepen worden opgeroepen en richting de grens met Rusland gezonden. Rusland valt de Baltische staten binnen. De beschietingen worden steeds zwaarder. Uiteindelijk wordt een atoombom op Kaliningrad gegooid (de Russische enclave nabij Polen), waarna Rusland reageert met een reeks atoombommen op Europa. Eerst wordt een atoombom op Frankfurt gegooid.

Ook het NAVO-hoofdkwartier in Brussel wordt (samen met heel Brussel, ‘hoofdstad van Europa’ en hoofdkwartier van de EU) middels een atoombom van de kaart geveegd.

De simulatie-uitzending eindigt met een nooduitzending en een waarschuwing voor een nucleaire aanval met de dringende oproep om een schuilkelder op te zoeken. Dan worden de (Britse) steden opgesomd die zullen worden getroffen, en wordt het scherm zwart…

Bron: RT; Ukrinform