Vandaag is de NAVO-oefening in de Zwarte Zee, ‘Sea Breeze 2021’ onder leiding van Oekraïne van start gegaan. Enkele dagen geleden voer nog een Brits oorlogsschip in de Russische waterend rond de Krim, een provocatie die werd beantwoord met enkele waarschuwingsschoten. Moskou zei dat de volgende keer dat een schip de wateren zou schenden, er raak zal worden geschoten. Ondertussen wordt het volk in het VK gevoed met anti-Russische propaganda, om de bevolking klaar te stomen voor oorlog.

Het verhaal in de Britse roddelkrant ‘The Sun’ is echter niet erg gefundeerd: er wordt vooral gesproken over “naar verluidt…” Ook bij de foto’s wordt gezegd: “Dit zou een geheime gevangenis zijn…” Of “Gevangenen beweren dat ze gemarteld werden in kamers zoals deze.” Het artikel bevat voornamelijk getuigenissen of verklaringen van Tataren, een Islamitische etnische minderheid in de Krim.

Maar harde bewijzen voor de sterke beweringen in het artikel zijn er niet. En die waren er ook niet toen men kwam aandraven met bijvoorbeeld de ‘massavernietigingswapens’ van Saddam Hoessein. Een klein glazen flesje met een substantie in dat aan de pers werd getoond, moest hét bewijs leveren. Toen de oorlog in volle hevigheid bezig was, bleken die massavernietigingswapens nooit te hebben bestaan.

Ook de propaganda om de Golfoorlog te rechtvaardigen, bleek naderhand vals te zijn geweest. Een bekend vals verhaal is dat van Nayirah, de 15 jaar oude dochter van de ambassadeur van Koeweit in de VS, die beweerde dat ze vrijwilligster was in een kliniek in Koeweit en in tranen zei dat toen ze daar was, Iraakse soldaten binnenkwamen, de baby’s uit de couveuses haalden en ze op de koude vloer achterlieten om te sterven, terwijl ze de couveuses meenamen. Tijdens de volgende maanden werd dat zogenaamd horrorgetuigenis aangehaald door president Bush en de VN Veiligheidsraad. Later vonden onderzoekers geen enkel bewijs voor dat verhaal. Het was een verzinsel om bij het grote publiek de oorlog te rechtvaardigen.

Het stuk in The Sun lijkt pure haatpropaganda richting Poetin:

“Vladimir Poetins helse ‘martelkerkers’ geven naar verluidt gevangenen elektrische schokken en slagen met ijzeren staven in de bezette Krim, zeggen gruwelijke verslagen. Penissen van doodsbange slachtoffers worden zelfs vastgeklemd om hen op gruwelijke wijze tot bekentenis te dwingen, voegen mensenrechtencampagnevoerders toe. Openbaringen van hun gemene martelingen komen naar buiten, terwijl een uitdagend Brittannië Poetin waarschuwde dat hij onze schepen niet zal stoppen van het opnieuw varen nabij de Krim, nadat Russische boten er niet in slaagden om een Royal Navy Destroyer van koers te doen veranderen. Het schiereiland De Krim werd door Rusland illegaal geannexeerd van Oekraïne in februari-maart 2014.

The Sun, 24 juni 2021

Ook in de Britse Telegraph verscheen onlangs een gelijkaardig artikel. Dat media in het VK het nodig vinden om dit net nu, wanneer de grote legeroefening van start gaat in de Zwarte Zee, te publiceren, spreekt boekdelen.

Opvallend is ook dat naast heel wat NAVO-leden ook kernmacht Pakistan – die de moslim Tataren in de Krim steunt en mee wil ‘bevrijden’ – deelneemt aan de militaire oefeningen.

Onlangs hield de Pacifische vloot van Rusland nog oefeningen nabij Pearl Harbor, Hawaii, de grootste militaire oefening van Rusland in de Stille Oceaan sinds de Koude Oorlog.

Bron: The Sun; Aularri Wixisite