Deze zomer is de zomer van de simulaties. Op 9 juli werd de door het WEF georganiseerde cyberpandemieoefening ‘Cyber Polygon 2021‘ afgerond, waarbij een simulatie van een massale cyberaanval op de toeleveringsketen werd gehouden. Reeds vorig jaar orakelde Klaus Schwab dat een enorme cyberaanval ons zou kunnen verrassen, en de hele maatschappij zou kunnen stilleggen. De crisis zou dan erger zijn dan de coronacrisis, die daarbij vergeleken slechts ‘peanuts’ zou zijn. Maar als de elites hun simulaties houden, zou het misschien goed zijn om zelf ook eens een simulatie van deze geplande komende crisis te houden. Een simulatie van een periode zonder internet, elektriciteit en voedselvoorziening.

Wij suggereren dat ieder die zich in meer of mindere mate heeft voorbereid op de komende crisissen, ook eens een simulatie houdt. Dat kan één dag, een paar dagen of een week. Laat de simulatie zo echt mogelijk lijken. Sluit elektriciteit af (door de knoppen in de zekeringkast uit te schakelen; bvb: enkel voor de verlichting, zodat u u uw diepvries niet hoeft leeg te halen); gebruik geen gas en ga niet naar de winkel. Sluit ook het internet af. Eens een paar dagen of een weekje zonder die deprimerende nieuwspropaganda, een paar dagen zonder whatsapp en dergelijke. Deze ‘simulatietijd’ kunt u ook gebruiken om even uw eigen ‘batterijen’ op te laden en even tot rust te komen.

U kunt de simulatie uiteraard geheel volgens uw eigen wens laten verlopen, qua duur en qua wat wordt afgesloten. Maar een simulatie kan bepaalde punten blootleggen waar u extra aandacht moet aan besteden, of waar u bvb. nog niet aan had gedacht. Dat kan uw voorbereiding verbeteren. Het beste is misschien uit te gaan van de ergst mogelijke situatie: wanneer er niks meer werkt en alles plat ligt (dus elektriciteit en gas, maar ook stromend water).

Het meest ideale moment om een simulatie te houden is uiteraard nu, nog vóór de crisis toeslaat. Nu hebt u nog de mogelijkheid om voorbereidingen te treffen, niet enkel voor uzelf, maar ook voor buren/ geliefden die u eventueel om hulp zouden kunnen komen vragen.