Graag willen we op deze website een reeks artikelen brengen met enkele ”prepping tips”, om zich beter te kunnen voorbereiden op de crisissen die in het verschiet liggen.

Mensen die op een elektrisch fornuis koken, zullen uiteraard het eerste slachtoffer zijn als de elektriciteit wegvalt door een cyberaanval. Als de gastoevoer wegvalt, zijn ook de mensen met een gasfornuis aangesloten op het net, de pineut. Koken wordt dan moeilijk. Alternatieven zijn: koken op een kampeergasfornuis (dus met gasflessen) of koken op de houtkachel. Maar in de zomer steekt men de houtkachel niet aan. Een goed alternatief voor wie liever niet met gas werkt, is dan het petroleumstel. Dat zijn (antieke) kooktoestellen van vroeger, en kun je makkelijk voor een prikje op tweedehands websites vinden.

Een petroleumstel is doorgaans geëmailleerd, en werkt op één, twee, drie of vier lonten, met het principe van het olielamp. De stellen met één lont hebben een diameter van ca 20 cm, die met twee lonten ca. 25 cm, en met 4 lonten ca. 35 cm (eerder voor de ‘grootkeuken’). Ze dateren van na de tijd dat men kookte boven de open haard, maar van vóór de periode dat men begon te koken op gas; dus eind 20ste eeuw tot de eerste helft van de 21ste eeuw.

Ze zijn in principe veiliger dan een kampeergasfornuis: je hoeft niet met gasflessen te werken, en er kan geen gas ontsnappen door dat je bvb. per ongeluk de gaskraan laat openstaan. Uiteraard is steeds voorzichtigheid geboden: men werkt met een open vlam.

Petroleum kan men vandaag nog altijd makkelijk kopen in doe-het-zelfzaken (voor o.a. petroleumkachels). Dit is de beste petroleum. Best is dan ook om een handpompje aan te schaffen, om de petroleum van de bidon over te hevelen. De petroleum in kleine flesjes (de zogenaamde ‘lampolie’) is van veel mindere zuiverheid en stinkt meer.

Een bekend merk van petroleumstellen is Haller.

Op marktplaats.nl vindt men een groot aanbod aan petroleumstellen:

https://www.marktplaats.nl/q/haller+petroleum/

In België is het aanbod zeer klein:

https://www.2dehands.be/q/petroleumstel/

Wie dus in België een petroleumstel wil kopen, kan eventueel vragen aan een handelaar op marktplaats of ze het ook naar België willen opzenden (doorgaans geen probleem).

Wie lonten wil bijbestellen, kan dat hier doen:

https://www.mavaka.com/petroleum-lonten-olielamp-art.html