Om onze huiskamer te verlichten gebruiken wij elektrische lampen, en heel vaak een elektrische kroonluchter (of luster) met gloei- of LED-lampen. Wanneer de elektriciteit uitvalt, kan men kaarsen aansteken, staande petroleumlampen of een stormlantaarn. Rond 1850 echter, vóór de opkomst van elektriciteit, werd de petroleumluster of -hanglamp geïntroduceerd om de huiskamer te verlichten. Als men voor langere tijd van het net is afgesloten, kan men ervoor kiezen om de elektrische luster te vervangen door één op petroleum.

Lusters op petroleum werden bij de opkomst van elektriciteit vaak omgebouwd tot elektrische lusters. Vandaar dat originele, werkende exemplaren niet zo makkelijk te vinden zijn. De meeste (ongewijzigde) lusters werken op een petroleumbrander van het zeer goede Duitse merk Brenner. Sommigen werken met een katrol, anderen niet. De katrol kan men ook verwijderen (de luster is dan een paar kg lichter). De melkwitte glazen lampenkap dient om het licht naar beneden te werpen en minder ‘scherp’ te maken, maar werkt ook een beetje verduisterend (zelf ervaren). Men kan er ook voor kiezen om die kap weg te laten. Sommige waren zelfs voorzien van zijarmen om kaarsen op te zetten, voor méér verlichting.

Uiteraard kan men ook de elektrische luster wegdoen (op zolder hangen) en een stormlantaarn op petroleum aan een ijzerdraadje of ketting hangen. Dat kan dan ook dienen als luster. Maar de petroleumluster zal doorgaans een grotere lont hebben, en dus meer licht geven.

Petroleumlusters in België:

https://www.2dehands.be/q/petroleum+luster/

Hier andere resultaten:

https://www.2dehands.be/l/antiek-en-kunst/antiek-verlichting/#q:petroleum

Petroleumlusters in Nederland:

https://www.marktplaats.nl/q/petroleum+hanglamp/

Het is goed zich voor te bereiden nu het nog kan. Niet enkel de cyberpandemie zal ons treffen dit najaar, maar extreem weer kan ook de nutsvoorzieningen doen wegvallen (denk maar aan Texas afgelopen winter). Heel wat mensen in de Belgische provincie Luik bvb. zullen na de zware overstromingen van deze maand nog maanden zonder gas en elektriciteit zitten, en sommige zelfs zonder stromend water. En Luik is niet de andere kant van de wereld…