Diegenen die olielampen, stormlantaarns en/of een petroleumstel in huis hebben gehaald, of in huis zullen halen, weten best welke brandstof hiervoor moet gebruikt worden. De naam zegt het zelf: petroleum. Maar niet alle ‘petroleum’ die men kan kopen is even goed.

Je hebt de flesjes ‘lampolie’ van 1 liter die vaak in supermarkten te vinden zijn. Deze worden aanbevolen voor allerhande olielampen en fakkels. En je hebt de klassieke petroleum in bidons van 20 liter, te koop in doe-het-zelfzaken. Deze dienen voornamelijk als brandstof voor de petroleumkachels. Maar het is deze brandstof die ook het best is voor de olielampen en andere toestellen die werken op petroleum. Deze petroleum is namelijk vrij geurloos, zuiverder en vluchtiger dan de zogenaamde ‘lampolie’ die men in supermarkten kan kopen.

Wij hebben beiden getest en spreken uit ervaring: koop nooit ‘lampolie’!

De lampolie, die minder vluchtig is dan petroleum, zorgde ervoor dat wieken van mijn stormlantaarns en gelijkaardige olielampen opbrandden. De wieken waren goed doordrenkt, maar de vlam verkleinde, en toen de wiek werd vergroot (om meer licht te hebben), verkleinde de vlam opnieuw (tot die bijna uitdoofde), waardoor de wiek opbrandde. Er was dus geen goede doorstroming van de brandstof door de wiek. Bij petroleum krijg je een mooie vlam, en wordt de wiek bijna niet aangetast.

Toen er petroleum op de grond werd gemorst in de kelder, was dit na korte tijd verdampt: er was geen vlek meer te zien. De gemorste ‘lampolie’ veroorzaakte een vlek die blijvend is. Lampolie kan ook de naden van de reservoirs van de olielampen aantasten, waardoor die beginnen te lekken. Zelf ook al meegemaakt.

Dus: koop steeds (hoogwaardige) brandstof voor de petroleumkachels. Uw lampen zullen tenminste goed branden, en lang meegaan.

Best is om een handpompje te gebruiken, om de brandstof over te hevelen naar de reservoirs van de lampen, of in een tuitfles te doen om alzo de lampen bij te vullen.

Advertentie