Volgens Benedikt Gunnar Ófeigsson, deformatiewetenschapper bij het IJslandse Met Office (IMO), zijn er alle aanwijzingen dat de Grímsvötn-vulkaan klaar is om uit te barsten. De laatste uitbarsting van deze vulkaan vond plaats in 2011 – het was een grote en krachtige VEI 4-uitbarsting. De gemiddelde uitbarstingsfrequentie gedurende de laatste 1 100 jaar is 1 uitbarsting per 10 jaar. In IJsland is de vulkaan Reykjanes, die in maart begon uit te barsten niet zo ver van de hoofdstad, bovendien nog steeds actief.

Gegevens verkregen via een GPS-station bovenop de Vatnajökull-gletsjer laten zien dat de ijskap boven de vulkaan zich blijft opblazen. Een tweede station op een klif in de berg Grímsfjall, ten zuidoosten van Grímsvötn, heeft ook inflatie geregistreerd. “Dat station vertoont een verhoogde inflatie, die te wijten is aan de accumulatie van magma”, stelt Benedikt.

In 2020 bereikte de inflatie in de Grímsfjall-berg hetzelfde niveau als vóór de laatste uitbarsting van de vulkaan in 2011, wat de autoriteiten ertoe bracht de luchtvaartkleurcode op 30 september te verhogen van groen naar geel. Wat nu anders is dan bij de laatste uitbarsting, is dat het oppervlak van de meren hoger is dan het lange tijd is geweest.

Eens er een glaciale uitbarstingsoverstroming gebeurt, vindt er een snelle afname in druk plaats, wat een uitbarsting kan veroorzaken. Zo’n overstroming gebeurde begin september 2021, vanaf de oostelijke en westelijke delen van de caldera.

De laatste uitbarsting gebeurde in mei 2011 en was toen één met een Vulkanische Explosiviteitsindex (VEI) van 4. Ter vergelijking: de verwoestende Vesuvius-uitbarsting van 79 en de Mount-Saint-Helens-uitbarsting van 1980 hadden een VEI van 5. De Tambora die in 1815 catastrofaal uitbarstte en voor het “jaar zonder zomer” in Europa zorgde, had een VEI van 7. De knal van die uitbarsting was tot op 2600 km afstand te horen, waar men dacht dat het ging om gebulder van kanonnen van naderende vijandige schepen.

Bron: Watchers.news