Van 11 tot 15 september werd rond de Cumbre Vieja vulkaan in het zuiden van het eiland La Palma in de Canarische Eilanden, in wat men een seismische storm noemt, 4222 aardbevingen geregistreerd, wat wijst op het indringen van magma in de magmakamer onder de vulkaan. De Spaanse autoriteiten hebben reeds een waarschuwing uitgevaardigd, en men bereidt zich voor op evacuaties. De grond rond de vulkaan is reeds 6 cm gestegen in de afgelopen dagen. De laatste uitbarsting gebeurde 50 jaar geleden, in 1971.

De aardbevingen worden tevens geleidelijk aan minder diep, en sommige bevingen gebeurden zelfs aan het oppervlak, wat erop wijst dat de magma zich naar boven aan het begeven is.

De uitbarstingen op La Palma zijn doorgaans geen zware uitbarstingen, hoogstens een VEI van 1 of 2. Maar er zijn wetenschappers die vrezen dat bij een volgende uitbarsting de westelijke flank van de vulkaan in zee kan schuiven en een tsunami kan veroorzaken, die de oostkust van Amerika kan bereiken, maar uiteraard ook Afrika en Europa.

Het is opvallend dat heel wat mensen in de VS in de afgelopen jaren een waarschuwende droom hebben gekregen over een tsunami aan de oostkust van de VS. Verschillende personen vernamen dat het rond Thanksgiving zou gebeuren (eind november) en dat de vulkaan van La Palma er mee gemoeid zou zijn…

Bron: Watchers.news