Wie reeds een houtkachel in huis heeft, maar nog niet zoveel ervaring heeft met stoken, willen we graag even informeren over de soorten brandhout. Want niet alle brandhout is gelijk.

1. Afbraakhout

Afbraakhout is een optie voor wie snel aan gratis en droog brandhout wil geraken. Gebruik nooit afbraakhout met verf of vernis, dit zorgt voor giftige en schadelijke (en stinkende) uitstoot voor de omgeving. Afbraakhout, of houten plankjes, balken enz. kan goed brandhout zijn, maar wij hebben er geen goede ervaring mee. Zo’n hout – doorgaans naaldhout – brandt snel en zit vaak vol nagels, waardoor er soms miserie was bij het verzagen. Ook zit de as in de kachel dan vol nagels. Oud afbraakhout (vnl. balken) van oude huizen (+ 100 j.) brandt ook slechter in vergelijking met recenter hout en geeft dus weinig warmte, net vanwege de achteruit gegane brandkwaliteit door de ouderdom (zelf ondervonden). Niet aanbevolen, tenzij men makkelijk aan nagelvrij en recent kwalitatief hout kan geraken.

2. Hout van vers gezaagde bomen

Best is hout van vers gezaagde bomen. Je kunt die bomen zelf gaan omzagen (door bvb. op advertenties te reageren op tweedehands websites), of je kunt hout kopen bij een houthandelaar. Als je bomen zelf wil omzagen, heb je uiteraard materiaal nodig (kettingzaag, kliefhamer,…), en de know-how. Soms kun je de kans krijgen om een niet-alledaagse en niet-inheemse boom om te zagen in iemands tuin. Daarom zullen we in deze lijst ook (niet-inheemse) tuinbomen zetten. Nadeel bij zelf omzagen is dat het buiten nog moet drogen onder een afdak, afhankelijk van hoe klein je het hout verzaagd hebt.

Goed brandhout (lichtere houtsoorten):

 • Gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus): goed brandhout (spreek uit ervaring)
 • Zwarte els (Alnus glutinosa)
 • Ruwe berk (Betula pendula): goed brandhout (spreek uit ervaring)
 • Gewone plataan (Platanus x acerifolia): brandt goed (spreek uit ervaring)
 • Christusdoorn (Gleditia triacanthos)
 • Canadapopulier (Populus x Canadensis): zeer snel brandend hout (o.a. gebruikt voor lucifers)
 • Schietwilg (Salix alba): zeer licht en dus snel brandend hout (spreek uit ervaring)
 • Kaukasische zilverspar of nordmannspar (Abies nordmanniana): gebruikt als kerstboom, vaak aangeplant in tuinen, groeit de helft trager dan een fijnspar, waardoor het hout beter van kwaliteit is
 • Grove den (Pinus sylvestris): klassiek grenenhout

Goed brandhout (zwaardere houtsoorten):

 • Japanse esdoorn (Acer palmatum): door trage groei zeer hard hout
 • Japanse broodboom (Aucuba japonica); klassieke traag groeiende tuinboom; enkel de hele oude exemplaren zijn geschikt om te vellen
 • Rode kerspruim (Prunus serasifera ‘nigra’); een klassieke tuinboom: hard hout; uitstekend brandhout (spreek uit ervaring: van het beste brandhout!)
 • Tamme kastanje (Castanea sativa): levert goede houtskool
 • Eénstijlige meidoorn (Crataegus monogyna).
 • Beuk (Fagus sylvatica): zeer goed brandhout (spreek uit ervaring)
 • Gewone es (Fraxinus excelsior): matig tot goed brandhout
 • Zomereik (Quercus robur): relatief goed en lang brandend brandhout, maar wordt best verstookt in combinatie met beter brandende houtsoorten.
 • Amerikaanse eik (Quercus rubra): idem zoals zomereik (spreek uit ervaring)
 • Robinia (robinia pseudo-acacia): hard hout; goed maar spattend brandhout
 • Vogelkers (Prunus padus)
 • Fruitbomen (appel, peer, kers,…) (Malus, Prunus,…): uitstekend brandhout! (spreek uit ervaring)
 • Wilde lijsterbes (Sorbus aucuparia): vergelijkbaar met fruitbomen
 • Gladde iep (Ulmus minor)

Slecht/waardeloos brandhout:

 • Witte paardenkastanje (Aesculus hippocastanum): brandt zeer slecht/bijna niet (spreek uit ervaring)
 • Linde (Tilia sp.)

3. Houtbriketten

Een alternatief voor wie geen afbraakhout wil gebruiken, en toch snel aan een voorraad hout wil geraken voor de houtkachel, zijn houtbriketten. Die bestaan uit samengeperst zaagsel van hout. Briketten zijn in aankoop goedkoper per kg dan brandhout. Het voordeel is dat ze zeer droog zijn, en dus maximale warmte afgeven. Briketten kun je per pak van 10 kg kopen, of per pallet van 960 kg. Er zijn drie soorten briketten op de markt: Nestro, Pini Kay en RUF. Een nadeel van briketten is de plastic verpakking (afval) en het feit dat je ze niet in vochtige ruimten kan stockeren.

Briketten met zaagsel van harde houtsoorten

 • Nestro: dit zijn 2 kg. zware cilindervormige briketten met zaagsel van beuk en eik vermengd. Je kunt deze in twee breken. Brandt goed, maar valt snel uiteen in gloeiende assen (spreek uit ervaring).
 • Pini Kay: dit zijn cilindervormige briketten van ca 1 kg, met in het midden een opening. Deze zijn zeer hard samengeperst en niet te breken. Brandt goed en val niet snel uit elkaar (vormt kooltjes), maar kan soms stinken (wellicht door de olie die ze gebruiken voor het smeren van de pers). Brandt ook wat sneller door de opening in het midden (zorgt voor aanzuigeffect voor lucht), geeft daardoor veel warmte af (spreek uit ervaring).

Briketten met zaagsel van zachte houtsoorten

 • RUF: Dit zijn 0,83 kg zware rechthoekige blokken geperst zaagsel van wilg/berk/populier… Doordat ze zo hard zijn samengeperst zijn die bijna even kwalitatief als de hardhout soorten. Brandt zeer goed, geeft veel warmte, valt niet snel uit elkaar. Kruimelt wel makkelijk (en kan dus voor wat zaagsel zorgen rond uw kachel). Maar zelf zeer tevreden over dit type briket: aanbevolen (spreek uit ervaring).

Nog een paar tips

En voor wie een houtkachel heeft en hout wil stoken, vergeet deze cruciale dingen niet:

 • Aanmaakblokjes (zeer goedkoop te krijgen in bvb. de Action)
 • Aanmaakhoutjes (kunnen verzaagde dunnere takken zijn, verzaagde houten latjes, sprokkelhout, snoeihout…)
 • Een (navulbare) aansteker of lucifers

Voor de kachel en uw schoorsteen is ‘Zwitsers stoken’ eigenlijk het beste, d.i. hout stapelen met de aanmaakhoutjes en het aanmaakblokje bovenaan:

De voordelen zijn: kachel en rookkanaal komen sneller op temperatuur; minder rook en roetvorming.

Advertentie