Nadat de vulkaan Cumbre Vieja, die op 19 september (de 175ste verjaardag van La Salette!) begon uit te barsten op het Canarische eiland La Palma, op maandag 27 september even leek stilgevallen te zijn, hernam de activiteit diezelfde avond, en nam deze gestaag toe. De vulkanische beving (de beving van de bodem veroorzaakt door de uitbarsting) was even gezakt, maar nam weer toe. Op 29 september, om 3 uur in de morgen, bereikte de lavastroom de zee, waarbij sindsdien stoom en giftige gassen vrijkomen.

Sinds de gewelddadige herstart van de activiteit maandagavond, is de uitbarsting gaande met een min of meer stabiele lavastroom uit het eruptiekanaal en is de vulkanische beving stabiel geweest.

Tijdens deze ochtend (30 september) lijkt een tendens van toenemende activiteit zich te manifesteren. Interessant is dat er weer meer aardbevingen zijn begonnen, meestal op 10-15 km diepte onder het centrale deel van de vulkaan. Er waren 6 bevingen met een kracht van 3,0 of hoger en 21 bevingen tussen 2,0 en 3,0. De laatste aardbeving met een kracht van 3+ vond slechts 1,5 uur geleden plaats, om 11.13 uur, en werd opnieuw gevoeld door de lokale bevolking. Inflatie en grondvervorming zijn ook toegenomen in de afgelopen 12 uur, nadat ze de dagen ervoor waren afgevlakt.

Wat zou dit allemaal kunnen betekenen? Het is mogelijk dat de bevingen en inflatie een weerspiegeling zijn van nieuw magma dat op diepte binnendringt, van waaruit het verbinding kan maken met het ondiepere systeem en de uitbarsting verder kan voeden. Het kan ook leiden tot de vorming van nieuwe eruptiekanalen…

Meer activiteit doet ook de kans op het afbreken en in zee schuiven van (een deel van) de westelijke flank van de Cumbre Vieja toenemen, die een tsunami in de Atlantische Oceaan zou veroorzaken, en de kusten van West-Afrika, Europa en Oost-Amerika kan bereiken.

De westelijke flank van de Cumbre Vieja (Google Earth).
De rug van de Cumbre Vieja (Google Earth).

De mogelijkheid tot dit scenario werd recent door veel wetenschappers en media weggewuifd. De mensen zullen echter nog voor een verrassing kunnen komen te staan. Heel wat mensen in de VS kregen jaren geleden via een droom de waarschuwing dat een tsunami de oostkust van de VS (en daarmee uiteraard ook Europa) zou bereiken, en sommigen vernamen dat het rond Thanksgiving zou zijn (dit jaar: 25 november) en dat de vulkaan op La Palma ermee zou te maken hebben…

Bron: Volcanodiscovery.com