De CEO van JpMorgan Chase & Co (JPM.N.), Jamie Dimon zei twee dagen geleden dat zijn bank begonnen is met zich voor te bereiden op een mogelijk bankroet van de VS in oktober, als het schuldenplafond niet wordt verhoogd en Amerika niet meer aan zijn betaalverplichtingen kan voldoen, volgens Dimon een “mogelijk catastrofale gebeurtenis.

Update 1/10: de VS heeft een akkoord bereikt om de financiering te regelen tot december, dus het probleem werd eventjes vooruit geschoven, maar uiteraard niet weggewerkt.

De Amerikaanse bank is begonnen met het scenario-plannen van hoe een mogelijke faillissement van Amerika de markten zou beïnvloeden, klantencontracten, kapitaalverhoudingen, en hoe ratingbureaus zouden reageren. “Dit is gelijk de derde keer dat we dit moeten doen; het is een mogelijk catastrofale gebeurtenis.” De vorige twee keer dat ze begonnen waren met zich voor te bereiden was in 2011 en in 2017. Toen kwam het zo ver niet, en werd alsnog het schuldenplafond verhoogd. Nu echter, lijkt de situatie vast te zitten, doordat de Democraten en de Republikeinen niet overeenkomen en de harde lijn kiezen. Minister van Financiën Janet Yellen (voormalige directeur van de Federal Reserve), zei twee weken geleden nog dat tegen halfweg oktober het geld in Amerika op zal zijn.

Ze kunnen dit opzettelijk doen, om een gecontroleerd bankroet van de VS te bewerkstelligen, in het kader van de geplande ‘Grote Reset’ waarbij alles te gronde moet worden gericht, en vooral de VS als ‘supermacht’ van het wereldtoneel moet verdwijnen. Maar dit kan uiteraard een wereldwijde financiële crisis veroorzaken.

Bron: Reuters