Leiders in China hebben afgelopen donderdag hun woede geuit over een nieuw rapport dat aangeeft dat de VS in het geheim troepen heeft gestationeerd in Taiwan om de verdediging van het eiland te versterken tegen de toenemende waarschijnlijkheid van een aanval van communistisch China. De Wall Street Journal berichtte dat een kleine eenheid van speciale operatietroepen ten minste een jaar in Taiwan zijn gestationeerd om de plaatselijke militairen te trainen.

Vorig jaar berichtten Aziatische kranten voor het eerst over de mogelijke aanwezigheid van mariniers in Taiwan. Nu werd dat bevestigd, tot grote woede van China. China heeft in het verleden meerdere malen aangegeven dat het snel en onmiddellijk gelijk welke indicatie dat de VS militairen op Taiwan heeft gepositioneerd, zou beantwoorden met een vergelding.

Reeds in augustus beweerde Senator John Cornyn (zonder hard bewijs) dat de VS grofweg 30.000 troepen heeft op Taiwan, waarna het Chinese leger zei dat indien dit waar is, ze ze “met geweld zouden verpletteren”.

China en Taiwan, en daarmee ook de VS, Australië, Japan, en nog een aantal andere landen, komen almaar dichter bij het uitbreken van een grote oorlog, waarbij het gebruik van nucleaire wapens niet kan worden uitgesloten. Xi Jinping, die zichzelf als een soort ‘tweede Mao Zedong’ ziet, wil kost wat kost de “afvallige provincie” Taiwan (dat vóór 1949 officieel tot het vasteland China behoorde) terug inlijven bij ‘moederland’ China. Hij heeft daar reeds toe opgeroepen in een speech bij gelegenheid van een militaire parade op de 70ste verjaardag van de stichting van de communistische Volksrepubliek China, waarbij hij zei dat hij “alle Chinese zonen en dochters wil herenigen.”

Bron: ETH