Onze blik blijft gericht op de Cumbre Vieja, de vulkaan op het Canarische eiland La Palma, die – indien de westelijke flank los komt en in zee glijdt – een verwoestende tsunami kan veroorzaken, die onder meer kusten in Europa, Afrika, en de oostkust van Amerika kan treffen. Maar zover is het nu (nog) niet. De vulkaan is nu reeds 3 weken aan het uitbarsten, en de activiteit blijft hoog. De aardbevingen diep onder de vulkaan (ca. 10 km en dieper) blijven echter in aantal en intensiteit toenemen.

Van 8 tot 10 oktober waren er voor het eerst sinds de uitbarsting bevingen hoger dan 4.0, namelijk één beving van 4.1 en één van 4.2; 72 bevingen tussen 3.0 en 3.9 en 161 bevingen tussen 2.0 en 3.0. De bevingen blijven geclusterd rond een diepte van 10-15 km onder het centrale deel van de vulkaan, met een paar bevingen rond 35-40 km diepte.

Het wijst erop dat er magma wordt aangevoerd en de vulkanische activiteit zal blijven aanhouden, nog kan toenemen, en mogelijk zelfs nieuwe openingen zouden kunnen ontstaan.

De uitbarsting is nog lang niet voorbij en kan nog maanden aanhouden. Daarbij worden enorme hoeveelheden SO2 en CO2 in de atmosfeer gestoten.

Bron: volcanodiscovery.com