Natuurrampen

Cumbre Vieja update: toegenomen bodeminflatie, eerste beving van 4.5

De vulkanische beving (volcanic tremor) blijft ongewijzigd op hoog niveau. De aardbevingen nemen almaar toe in intensiteit. Gisteren was er nog een aardbeving van 4.2 en deze morgen was er een beving van 4.5 – de zwaarste tot nu toe – die over het hele eiland La Palma gevoeld werd. De bevingen gebeuren diep onder de centrale rug van de Cumbre Vieja. Er wordt ca. 17.000 ton SO2 per dag uitgestoten, wat zorgt voor een vulkanische mist over delen van het eiland. Tevens is er opnieuw bodeminflatie nabij de opening van de vulkaan, wat erop wijst dat er meer magma wordt aangevoerd dan er wordt uitgebarsten. Volcanodiscovery sprak over ‘zorgwekkende ontwikkelingen’. Lavastromen breiden zich uit en steeds meer mensen moeten geëvacueerd worden.

Bron: Volcanodiscovery
2 reacties

  1. We weten dat er een risico bestaat dat een gedeelte van het eiland in zee stort en dan een megatsunami ten gevolge heeft, die bij de oostkust van de Verenigde Staten een geschatte hoogte zal hebben van tussen de tien en twintig meter. Maar een golf heeft ook een diepte onder water en als de onderkant daarvan de bodem raakt wordt de enorme energie naar boven gekaatst zodat bij de kust komend de golf veel hoger kan zijn.

    Like

  2. Wat de aardbevingsschaal betreft is elk getal hoger met duizend maal meer energie. Een aardbeving van 6 heeft dus een miljoen maal meer energie dan van 4 (1000×1000).

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: