Woensdag legde de secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, de schuld van de recente oplopende spanningen bij Moskou, ondanks dat het blok de diplomatieke vertegenwoordigers van Rusland uitzette aan het begin van een ‘oog om oog, tand om tand’ impasse. Volgens hem heeft de staat van de banden een nieuw dieptepunt bereikt als gevolg van het besluit van het Kremlin om wraak te nemen. Een woordvoerder in Moskou zei zelfs dat de relaties nu “slechter zijn dan de donkerste dagen van de Koude Oorlog.”

Maandag onthulde de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov dat Moskou de operaties van zijn missie naar de NAVO volledig zou opschorten en kondigde ook aan dat het informatiebureau van de NAVO in de Russische hoofdstad zou worden gesloten. Als zijn functionarissen nu met Moskou willen praten, moeten ze via zijn vertegenwoordigers in België gaan.

Eerder deze maand besloten NAVO-functionarissen om de omvang van de permanente Russische delegatie naar het blok te verminderen, waarbij de legitimaties van acht gezanten werden ingetrokken, als reactie op wat zij ‘vermoedelijke kwaadaardige Russische activiteiten’ noemden.

In reactie op de opmerkingen van Stoltenberg zei Maria Zakharova, woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat de opmerkingen “waardeloos” zijn en voerde aan dat de betrekkingen nu “in een toestand zijn die slechter is dan op gelijk welk moment tijdens de donkerste dagen van de Koude Oorlog”.

Vandaag lanceerde het Russische leger nog een intercontinentale ballistische raket vanop een onderzeeër in de Witte Zee, in de Arctische regio. De raket vloog 6000 km en trof het doel in Kamchatka. De nieuwe ‘Knyaz Oleg‘ raket is in staat om hypersonische kernkoppen te vervoeren. Enkel weken geleden testten de Russen nog hun hypersonische Zirconraket, die wel negen keer sneller dan het geluid gaat. Kort geleden testte China ook een hypersonische raket, wat door Rusland niet als ‘een bedreiging’ werd gezien, omdat beide landen bondgenoten zijn.

Bron: RT