In het geval dat de elektriciteit uitvalt is het goed om te kunnen verlichten met alternatieve verlichting, best niet op elektriciteit. Je hebt kaarsen, theelichtjes en antieke petroleumlampen. We schreven reeds over de petroleumluster. Maar beter is eigenlijk de stormlantaarn. Dat is een draagbare petroleumlantaarn die zowel binnen als buiten als lichtbron kan gebruikt worden. Deze kan ook aan het plafond opgehangen worden (aan een ketting bvb.) en als luster dienen. Het voordeel bij stormlantaarns is: door hun constructie (betere trek) geven ze feller licht dan gewone petroleumlampen, en ze zijn in principe brandveiliger.

Je kunt stormlantaarns tweedehands kopen, maar je kunt ze ook nieuw aanschaffen. Nadeel van tweedehands is soms dat de wieken kunnen ontbreken, of dat er een andere beschadiging is. Wij hebben twee nieuwe exemplaren gekocht: de Feuerhand 276. We hebben deze reeds diverse keren gebruikt, en met de juiste petroleum (zoals in dit artikel uiteengezet) werken ze perfect!

Websites waar men Feuerhand stormlantaarns kan aanschaffen:

Prepshop.nl

Paracord.nl (hier kan men ook reservestukken bekomen)

Louis.be

Feuerhand.de (de website van de fabrikant zelf, hier kun je alle kleuren)

Maar uiteraard kan men ook in winkels zoals de Stock Americain, de Euroshop of een andere winkel goedkope (merkloze) stormlantaarns verkrijgen. Ik heb één Chinees modelletje (ca. 10 jaar geleden gekocht) dat +- even groot is als de Feuerhand, en die werkt bijna even goed. Ik heb die al vaak gebruikt als ik in het donker in de tuin moet zijn.