Terwijl de bewering van de VS omtrent een ‘nakende invasie’ van Oekraïne door Rusland met klem door Moskou werd ontkend (zelfs Oekraïense inlichtingendiensten konden niet bevestigen dat Rusland aan diens grens zou klaarstaan om het land binnen te vallen), werden door de Russen de afgelopen 24 uur 6 NAVO verkenningsvliegtuigen vlakbij de Russische grens gedetecteerd. Verder worden er door de NAVO allerlei onaangekondigde manoeuvres gehouden in de Zwarte Zee.

Generaal-majoor I. Konashenkov, officiële vertegenwoordiger van het Russische Ministerie van Defensie sprak gisteren in een speciale videoboodschap:

“Het Russische ministerie van Defensie registreert een toename van de militaire activiteit van de Verenigde Staten en hun NAVO-bondgenoten in het Zwarte Zeegebied. Allereerst is de intensiteit van operaties door zeestrijdkrachten, lucht- en marineverkenningsmiddelen en strategische luchtvaart toegenomen. De afgelopen dag zijn vier NAVO-verkenningsvliegtuigen ontdekt en gevolgd door radarsystemen van de luchtafweerraketstrijdkrachten van de Russische lucht- en ruimtevaarttroepen.

De vluchten van de U-2S, RC-135 verkenningsvliegtuigen en twee basispatrouillevliegtuigen P-8A “Poseidon” werden uitgevoerd in het luchtruim boven de noordwestelijke en centrale delen van de Zwarte Zee. Tussen 12 en 15 uur probeerde het RC-135 verkenningsvliegtuig van de Britse luchtmacht de staatsgrens van de Russische Federatie in de regio van het zuidwestelijke deel van het Krim-schiereiland te naderen. Om zijn acties onder controle te houden, werd de Su-30-jager van de Russische lucht- en ruimtevaarttroepen opgeheven van de diensttroepen. Op een afstand van ongeveer 30 kilometer van de staatsgrens van de Russische Federatie vloog een Russische Su-30-jager naar het verkenningsvliegtuig, waarna het Britse vliegtuig van koers veranderde in de richting van de Russische grens.

Momenteel trekken de torpedobootjager Porter en het commandoschip Mount Whitney verder naar het westelijke deel van het Zwarte Zeegebied. Controle over de acties van Amerikaanse schepen wordt uitgevoerd door de cruiser Moskva en het fregat Admiraal Essen van de Zwarte Zeevloot. Het Russische ministerie van Defensie beschouwt de militaire activiteit van de Verenigde Staten en hun bondgenoten in het Zwarte Zeegebied als ‘een onderzoek naar het vermeende scenario van militaire operaties in het geval dat Oekraïne een militaire oplossing voorbereidt voor het conflict in het zuidoosten’. Het uitvoeren van deze ongeplande oefening nabij onze grenzen is absoluut niet uitgelokt door Rusland, het zijn agressieve acties van de Verenigde Staten, die een bedreiging vormen voor de regionale veiligheid en strategische stabiliteit.

Vanmorgen werden nog twee bijkomende vluchten geregistreerd, een U-2S en een Frans verkenningsvliegtuig C160G Gabriel. De afgevaardigde van de Russische Minister van Buitenlandse zaken Ryabkov zei dat “het risico op confrontaties in de Zwarte Zee” toeneemt.

Bron: Liveuamap; Youtubekanaal van het Russische Leger