Gisteren werd in Oekraïne een lading van 80 ton munitie afgeleverd door de VS. De Amerikaanse ambassade in Oekraïne zei dat dit reeds de 4de lading was als deel van een steunpakket van $60 miljoen bijkomende ‘veiligheidsassistentie’ (lees: oorlogsmaterieel en munitie) voor Oekraïne van President Biden. Vandaag was er tevens de een ontmoeting tussen de NAVO Secretaris-generaal Stoltenberg en de Oekraïense Minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba, waarbij Stoltenberg waarschuwingen uitte aan het adres van Rusland.

Op 11 november waarschuwde de Russische ambassadeur in de VS nog dat “plannen om wapens te leveren aan het regime in Kiev de situatie in zuidoostelijk Oekraïne enkel zullen verslechteren.”

De Minister van Defensie van Oekraïne, Oleksiy Reznikov zei vandaag dat hij ervan is overtuigd dat het Oekraïense leger uiteindelijk de gebieden zal herwinnen tot aan de internationaal erkende grenzen van Oekraïne op de Krim alsook in de regio’s Dontetsk en Luhansk.

Vandaag was er eveneens een topontmoeting tussen de NAVO Secretaris-generaal Jens Stoltenberg en de Oekraïense Minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba. Stoltenberg waarschuwde Rusland dat de NAVO “naast Oekraïne staat”.

Hij zei onder meer:

NAVO staat naast Oekraïne. We zullen nooit Ruslands illegale en onwettige annexatie van de Krim accepteren. En we roepen Rusland op om diens steun voor de militanten in Donbas stop te zetten. Alle NAVO geallieerden zijn verenigd in hun veroordeling van Ruslands gedrag. De NAVO en de geallieerden blijven signifiante politieke en praktische steun leveren aan Oekraïne. We helpen jullie mogelijkheden te versterken, inclusief het trainen van jullie strijdkrachten. En we steunen jullie brede hervormingsagenda, die de Euro-Atlantische ambities van Oekraïne vooruit zal helpen.

We kunnen de huidige ontwikkelingen slechts verstaan in het kader van de hele geschiedenis die tot deze situatie heeft geleid.

In 2014 werd Oekraïne het toneel van grote (door de VS gesteunde en gestuurde) protesten in de hoofdstad, waarna de zittende president Yanukovych werd verdreven en de regering ten val werd gebracht. Yanukovych werd net niet gelyncht, maar kon door Rusland per helikopter geëvacueerd worden. Hij werd vervangen door de Westers gezinde president Porochenko. Naderhand ontstonden gevechten in Donetsk en Luhansk, provincies die zich verzetten tegen die staatsgreep en geen deel meer wilden uitmaken van dat ‘nieuwe’ Oekraïne. Zij kregen en krijgen steun van Rusland.

Verder werd de Krim door Rusland geannexeerd na een referendum waarbij de bevolking aangaf niet langer bij Oekraïne te willen behoren. In 2019 werd de Krimbrug, die het schiereiland met het vasteland van Rusland verbindt, ingehuldigd. In 2018 voltooide Rusland een zwaar beveiligd hekken op de grens tussen de Krim en Rusland.

De EU en de VS erkennen evenals Oekraïne die annexatie niet.

De Oekraïense president Zelensky bekrachtigde op 24 maart dit jaar de ‘Strategie voor de herverovering en de herintegratie van het Tijdelijk Bezet Territorium van de Autonome Republiek van de Krim en de Stad Sevastopol, middels het decreet nr. 117/2021, dat werd gepubliceerd op de website van de overheid.

De strategie definieert “een set van diplomatische, militaire, economische, informatieve, humanitaire en andere maatregelen bedoeld om de territoriale integriteit en de soevereiniteit van Oekraïne binnen diens internationaal erkende grenzen te herstellen doorheen herverovering en herintegratie van de Krim.”

Na dit decreet stuurde Rusland troepen naar de grens met Oekraïne voor een grote militaire oefening. Deze troepen zouden daar nog steeds gestationeerd zijn, omwille van het feit van een mogelijke escalatie van het geweld in Oekraïne, door een mogelijke grootschalige aanval van het Oekraïense leger op de strijdkrachten van de zelfverklaarde republieken Donetsk en Luhansk, in het kader van het decreet nr. 117/2021.

Dmitry Kozak, afgevaardigde van de Stafchef van het Kremlin sprak op 8 april dit jaar deze dreigende woorden:

Het begin van de vijandelijkheden in Donbas zal het begin van het einde van Oekraïne zijn.

Dmitry Kozak

Hij voegde eraan toe dat Duitsland en Frankrijk niet geïnteresseerd zijn in het oplossen van het conflict in Donbas, en dat Rusland bereid is de inwoners van Donbas te verdedigen. Oekraïne is dus van plan om die “afvallige” gebieden terug onder controle te krijgen, waarna Rusland te hulp zal schieten, om ze te verdedigen. Dat zal uiteindelijk uitmonden in regelrechte oorlog.

Bron: Liveuamap, Ukrinform, NAVO