De Minister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne, Dmitry Kuleba, heeft gisteren gezegd dat Parijs en Berlijn zich moeten schrap zetten voor een mogelijk uitbreken van gevechten tussen Rusland en Oekraïne. Vandaag was ook de Britse Defensiesecretaris in Kiev om de steun van Groot-Brittannië voor de “territoriale integriteit” van Oekraïne te bevestigen. Zweden gaat akkoord om troepen te sturen naar Oekraïne en de Franse president Macron zou Poetin gezegd hebben dat hij klaar is om Oekraïne te verdedigen. De situatie rond Oekraïne verslechtert zienderogen.

Dmitry Kuleba luidde maandag de alarmbel tijdens een ontmoeting met zijn Westerse collega’s, en zei dat het Westen moet vermijden om verwikkeld te geraken in bureaucratie bij het uitbreken van een conflict. Hij maande de Franse en Duitse Ministers van Buitenlandse zaken, Jean-Yves Le Drian en Heiko Maas, aan om te beginnen militaire voorbereidingen te treffen:

“Als Rusland begint te handelen, zullen jullie gewoonweg niet de tijd hebben om fysiek te coördineren, om doorheen alle bureaucratische procedures te gaan, om beslissingen te coördineren. Alstublieft, doe het voorbereidende werk nu, want indien het militaire scenario gebeurt, zal er gewoonweg geen tijd zijn.”

Kuleba beweerde echter dat Oekraïne de situatie niet wil laten escaleren (is dat werkelijk zo?), maar zichzelf zal verdedigen indien nodig.

Vandaag heeft de Zweedse Minister van Defensie Peter Hultqvist bevestigd dat hij bereid is het Zweedse leger naar Oekraïne te zenden, “om Oekraïense troepen te trainen.” Verder was vandaag ook de Britse Defensiesecretaris Wallace in Oekraïne om de blijvende steun van Groot-Brittannië voor Oekraïne opnieuw te bevestigen. De Europese Defensieministers vergaderden in Brussel om onder meer de situatie rond Oekraïne te bespreken.

Macron telefoneerde gisteren nog met Poetin om hem te zeggen dat hij klaar is om de “territoriale integriteit” van Oekraïne te verdedigen. Duitsland en Frankrijk gaven eerder een gezamenlijke verklaring: “Gelijk welke poging om de eenheid van Oekraïne te ondermijnen zal zware gevolgen hebben.”

De Minister van Defensie van Rusland arriveerde vandaag in het hoofdkwartier van het 20ste Gardeleger van de Gecombineerde Wapens in Voronezh (het Westerse Militaire District, dat grenst aan Europa).

Gisteren tekende Poetin nog een decreet om humanitaire hulp te verlenen aan de inwoners van Donbas en Luhansk. De mogelijkheid bestaat dat zo’n hulpkonvooi wordt aangevallen, waarna de Russen terugschieten. Dit zal op zijn beurt een reactie uitlokken van Oekraïne, dat zal beweren ‘aangevallen te zijn’ door Rusland. Dit is een mogelijk scenario… Eén ding staat vast: de lang gevreesde oorlog is héél dichtbij.

Bron: RT, Liveuamap