De situatie rond Oekraïne blijft almaar verder escaleren. Moskou waarschuwt dat het gebruik van door de VS geleverde antitankraketten door Oekraïne in de strijd tegen de ‘separatisten’ in Donbas, het risico op een groot conflict in de regio vergroot. Ondertussen beweren zowel de VS als Oekraïne dat Rusland tegen eind januari een offensief zal lanceren tegen Oekraïne, en is de NAVO klaar om nucleaire wapens of kernkoppen te plaatsen in de NAVO-lidstaten die een grens met Rusland delen – een zoveelste “rode lijn” voor Moskou. Verder is Biden aan het overwegen om militaire adviseurs en nieuwe wapens naar Oekraïne te sturen.

De Russische Minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov zei maandag dat ‘geruchten’ dat de troepen van Kiev Javelin-raketlanceerders van Amerikaanse makelij hadden gebruikt, een zorgwekkende ontwikkeling zijn, die het risico op een groter conflict vergroot.

Een paar uur eerder had Brigadegeneraal Kiril Budanov, hoofd van de Oekraïense militaire inlichtingendiensten een interview gegeven aan de in de VS gebaseerde ‘Military Times‘. In dat interview bevestigde Budanov dat Javelin door de troepen van Kiev getest is geweest, en gebruikt werd door de soldaten in Donbas. De VS verkoopt munitie aan Oekraïne, maar analisten denken dat de wapensystemen geschonken of verkocht kunnen geweest zijn tegen een spotprijs, gezien de hoge kostprijs.

In datzelfde interview gaf Budanov aan dat Rusland zich voorbereidt om Oekraïne aan te vallen tegen eind januari of begin februari. Het Oekraïense leger produceerde een kaart die toont hoe die aanval eruit kan zien.

Ook media zoals CBS News berichtten dat een mogelijke “aanval” op Oekraïne “toeneemt wanneer het kouder weer wordt,” en waarbij “bronnen binnen de Amerikaanse inlichtingendiensten” werden geciteerd. Budanov gaf aan dat oorlog in de winter geen probleem is, omdat zowel het Russische als het Oekraïense leger daarvoor getraind is.

Verder liet de Biden-administratie weten dat ze overwegen om militaire adviseurs en nieuwe extra wapens naar Oekraïne te zenden, als voorbereiding op oorlog. Ook de EU is van plan een militair centrum te openen in Oekraïne, om militair advies te verlenen en troepen te trainen.

En om nog wat olie op het vuur te gooien: de NAVO-Secretaris-Generaal Stoltenberg heeft vorige week vrijdag de lidstaten opgeroepen om toegewijd te blijven aan de plannen om Amerikaanse nucleaire wapens te plaatsen aan het oostelijk front, nabij de grens met Rusland, en rechtvaardigde die zet als noodzakelijk vanwege de zogenaamde “dreiging” uit Moskou. “De nucleaire wapens die we in de NAVO delen, voorzien de Europese bondgenoten van een effectieve nucleaire paraplu. Dit omvat ook onze oostelijke bondgenoten”, aldus Stoltenberg.

Een perfecte samenvatting van de situatie, uit een artikel op RT:

De NAVO en Rusland lijken nu zeker op een oorlog in Oekraïne af te stevenen. Elke vergadering, elk telefoongesprek en elke top resulteert in een verbintenis tot de verklaring dat er “geen alternatief is voor de overeenkomst van Minsk”. De overeenkomst van Minsk identificeert twee strijdende partijen, Kiev en Donbas, en de eerste actie die moet worden ondernomen, werd geïdentificeerd als het onmiddellijk tot stand brengen van een dialoog tussen hen om de grondwetswijzigingen uit te werken die Donbas autonomie zouden verlenen. Toch heeft Kiev in niet mis te verstane bewoordingen verklaard dat het niet met Donbas zal praten en dus de overeenkomst niet zal uitvoeren, en de NAVO-mogendheden hebben aangetoond dat ze niet van plan zijn om Donbas ertoe te dwingen zich eraan te houden. Als de overeenkomst wordt afgewezen en er geen alternatief wordt gevonden, wordt oorlog de enige mogelijke uitkomst.

Zonder echt de intentie om de overeenkomst uit te voeren, drong de NAVO er in plaats daarvan op aan om de realiteit op het terrein te veranderen. In de afgelopen zeven jaar hebben westerse landen Rusland sancties opgelegd en hulp en wapens aan Oekraïne verstrekt. In maart en april 2021 begon Oekraïne zijn troepen aan de ene kant van Donbas te mobiliseren ter voorbereiding van een militaire oplossing, die werd afgeschrikt door een Russische militaire opbouw aan de andere kant van Donbas. Oorlog werd vermeden omdat Biden contact opnam met Poetin en opriep tot de-escalatie, waarbij hij de gebruikelijke vermeende toewijding van Washington aan de overeenkomst afkondigde.

Zoals altijd gaat de toenemende uitbreiding door. De NAVO-landen vragen Kiev niet om een dialoog met Donbas aan te gaan in overeenstemming met het akkoord van Minsk, maar dringen er nu op aan dat dit slechts een conflict is tussen Oekraïne en Rusland. Ondertussen hebben de VS aangekondigd dat de deur openstaat voor het NAVO-lidmaatschap van Oekraïne. De lidstaten negeren of steunen de drone-aanvallen van Kiev en andere aanvallen op Donbas. Westerse oorlogsschepen en gevechtsvliegtuigen patrouilleren steeds dichter langs de Russische grens aan de Zwarte Zee, en westerse soldaten worden naar Oekraïne gestuurd op trainingsmissies die kunnen worden gebruikt als ‘struikeldraden’ die het hele blok in een oorlog kunnen slepen als Rusland ingrijpt. Centraal in dit alles staat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, die steeds meer aangemoedigd wordt om Donbas aan te vallen met de verwachting van steun van de NAVO.

Rusland heeft rode lijnen opgesteld tegen verdere salami-tactieken van de NAVO (het afsnijden van dunne schijfjes van de worst tot de worst op is). Aangezien deze rode lijnen echter nog steeds niet worden gerespecteerd, lijkt het erop dat oorlog steeds onvermijdelijker wordt.

Gezien de VS en Oekraïne beweren dat het eind januari of begin februari – deze winter dus – wel eens kan gaan beginnen, mogen we ervan uitgaan dat dit zal worden uitgelokt door één of andere gebeurtenis. De zogenaamde ‘cyberpandemie’ en de daarmee gepaard gaande black-out van heel Europa zou wel eens de trigger kunnen zijn.

Bron: RT (1), (2), (3), (4), Liveuamap, Military Times, Ukrinform