
Het is bijna winter, de dagen worden koud en we zijn weer in het griepseizoen aanbeland. Het is goed om in deze dagen uw immuniteit op peil te houden, en natuurlijke middelen achter de hand te hebben voor het geval u een zware verkoudheid of de griep zou krijgen, zodat u niet totaal afhankelijk bent van de apotheek of de huisarts in geval van een infectie. De klassieke kruidengeneeskunde dateert van de vroege middeleeuwen, toen de kloosters in hun kloostertuinen geneeskrachtige kruiden teelden en die verwerkten in apotheken.
Gezond blijven: Immuniteit versterken
Vitamine- en mineralensupplementen
Het is goed om in de wintermaanden, wanneer men minder verse groenten en fruit eet, vitamine supplementen te nemen, om voldoende vitaminen binnen te krijgen, zodat uw immuniteit niet teveel verzwakt wordt. Goed is om supplementen te nemen waarin alle noodzakelijke vitaminen in zitten (multivitaminen); maar ook aparte vitaminen (vitamine C, D,…) kan nuttig zijn. Ook supplementen voor mineralen zoals zink en ijzer, verhogen de immuniteit.
Supplementen kunt u bvb. kopen in de Kruidvat.
Noten
Noten (okkernoten,…) zijn rijk aan gezonde vetten en mineralen zoals zink. Zink zorgt onder meer voor een goede weerstand.
Champignons
Wist je dat champignons, net als mensen, onder invloed van de zon of uv-licht vitamine D aan kunnen maken? De meeste champignons groeien onder de grond, kies daarom voor wilde paddenstoelen of voor champignons die onder uv-licht gekweekt zijn. Champignons zijn een van de weinige plantaardige bronnen van vitamine D, dat je immuunsysteem een boost kan geven. Daarnaast zorgt vitamine D ook voor een goede weerstand van kinderen.
Citrusfruit
Citrusfruit is een geweldige bron van vitamine C, dat een positieve invloed heeft op het immuunsysteem. Vitamine C kan niet opgeslagen worden in je lichaam, waardoor je geen voorraadje kan aanleggen. Daarom is het belangrijk om elke dag voeding te eten waar vitamine C in zit. Kies voor sinaasappel, citroen of limoen. Mooi meegenomen is dat in citrusfruit ook veel quercetine zit. Deze bioflavonoïde voedingsstof komt van nature samen met vitamine C voor.
Broccoli en bloemkool
Varieer met groente, maar kies regelmatig voor broccoli. Broccoli zit namelijk vol met vitamine A, C en E en bevat daarnaast ook choline, waarvan gezegd wordt dat het goed is voor je darmen. Door je broccoli rauw te eten of te stomen, blijven er meer voedingsstoffen behouden dan wanneer je de broccoli kookt. Doe eens wat rauwe broccoli door een salade. Andere koolgroentes met soortgelijke effecten zijn bloemkool en boerenkool.
Chilipeper
Rode en groene chilipepers zijn rijk aan vitamine A en C en bevatten capsaïcine, waarvan gezegd wordt dat het bacteriële infecties kan voorkomen en slijm dunner kan maken.
Infecties bestrijden
Knoflook
Rauwe knoflook heeft een positieve invloed op je immuunsysteem. Wist je dat je je immuunsysteem al met één teentje knoflook een echte boost kan geven? Onderzoekers hebben aangetoond dat knoflook antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen heeft, waardoor knoflook je zou kunnen helpen om sneller te herstellen. Knoflook (meestal gefermenteerd) kan ook in supplementvorm verkregen worden.
Knoflook kan men makkelijk zelf kweken in de tuin of op het terras in een bloempot. Gewoon nu een paar teentjes in de grond stoppen, en in het volgend najaar, wanneer de plant begint af te sterven, kunt u de nieuwe knollen oogsten.
Kaneel
Kaneelstokjes zijn afkomstig van de schors van de tropische kaneelboom. Kaneel is rijk aan essentiële olie waarvan de inhoudsstoffen onze natuurlijke weerstand versterken. Wat van belang is tegen virusinfecties, zoals bij verkoudheden en griep. Niet alleen werkt kaneel in op virussen, maar ook op bacteriën, zodat bacteriële bronchitis en sinusitis kunnen vermeden worden. Kaneel is bijzonder efficiënt tegen verschillende griepsymptomen, zoals misselijkheid en spijsverteringsstoornissen. Het werkt ontsmettend, ontstekings- en koortswerend, spijsverteringsbevorderend en weerstandsverhogend.
Gember
Gember is een tropische plant uit Zuid-Oost Azië. De wortel ervan wordt al wel eens in de keuken gebruikt. Het bevat een weldadige vluchtige olie met vele actieve stoffen die bij griep van pas kunnen komen. Gember is zeer effectief in het bestrijden van virussen. Het voorkomt dat de virussen zich nog verder ontwikkelen en het gaat bovendien de ontstekingen verminderen. De griepsymptomen zoals hoofdpijn, spierpijn, koorts, zwakte en misselijkheid worden verholpen dankzij gember. Bovendien is deze plant sterk werkzaam tegen spijsverteringsstoornissen zoals braken en misselijkheid. Zelfs bij buikgriep is deze plant een uitstekend middel.
Gember is een tropische plant die geïmporteerd moet worden, maar kan men zelf kweken in een pot in de huiskamer (aanbevolen!).
Kruidnagel
Kruidnagels zijn gedroogde bloemknoppen van een tropische boom uit Zuid-Oost Azië. Vooral in de oude Indiase geneeskunde nl. de Ayurveda, wordt kruidnagel al eeuwen gebruikt. Zo bevat kruidnagel o.a. eugenol, een sterk ontsmettend middel, nog steeds in gebruik bij de tandarts. Het is actief tegen virussen én bacteriën. Het werkt vooral tegen het influenzavirus, het virus dat griep veroorzaakt. Door zijn ontsmettende en ontstekingswerende eigenschappen is kruidnagel een probaat middel bij infecties van de luchtwegen.
Een suggestie is bvb. dan thee van gember, honing en kruidnagel.
Vlierbessen
Vlierbessen zitten vol flavanoïden. Flavanoïden zijn antioxidanten die je lichaam helpen beschermen tegen ongewenste invloeden van buitenaf en bijdragen aan een sneller herstel. In twee klinische studies op grieppatiënten is aangetoond dat de patiënten die dagelijks 4 eetlepels vlierbessensiroop dronken significant sneller herstelden dan de groep die een placebo toegediend kreeg.
Honing
Honing bevat antioxidanten en heeft een verzachtende werking op de keel. Daarnaast hebben onderzoekers aangetoond dat honing ook een antibacterieel effect heeft en zo de bacteriën die de infectie veroorzaken kan uitschakelen.
Tijm, salie, smalle weegbree
Deze kruiden en planten bevatten diverse stoffen die zeer werkzaam zijn in het verzachten en bestrijden van infecties aan de luchtwegen. Ideaal is om ze vers te plukken en er thee van te zetten. Deze kruiden kan men zelf kweken in de tuin.
Uiteraard is dit lijstje slechts beperkt. Wie dat wil kan steeds lectuur aanschaffen omtrent geneeskrachtige kruiden. Een suggestie is bvb. het boek ‘De Apotheek van God’ van Maria Treben.
mijn huis`middelen, mogen er ook zijn >
https://www.facebook.com/notes/153182859990198
LikeLike