De Russische Minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov zei op een persconferentie vandaag dat de NAVO alarmerende hoeveelheden wapens naar de grens met Rusland brengt, en waarschuwde dat de Westerse naties zich inlaten met provocaties die zouden kunnen leiden tot oorlog. Ook de NAVO-baas Jens Stoltenberg sprak vandaag opnieuw stoere taal.

Update: 1/12: Vanmorgen gaf Lavrov nog aan dat er reeds 100.000 Oekraïense troepen naar de grens met Donbas gestuurd werden, de helft van het hele leger van Oekraïne; ook zwaar wapentuig wordt naar de grens gebracht.

Lavrov zei onder meer dat significante Britse en Amerikaanse eenheden, samen met wapentuig, richting de grens met Rusland worden gebracht. In Oekraïne worden “meer en meer troepen en materieel bijeengebracht aan de contactlijn in Donbas, gesteund door een toenemend aantal Westerse instructeurs.” Hij waarschuwde dat Rusland alle nodige stappen zal nemen “om hun veiligheid te verzekeren”.

De Secretaris-Generaal van de NAVO, Stoltenberg, bevestigde vandaag dat er inspanningen worden genomen om het leger van Oekraïne te versterken. Verder waarschuwde hij dat Rusland een “zware prijs” zal betalen indien het zich “bemoeit met Oekraïne”.

Onlangs waarschuwde echter ook Anatoly Antonov, de Russische ambassadeur in Washington voor “het onderschatten van de wil van Moskou” om te antwoorden op de “bedreigingen van de NAVO in Oekraïne,” en hij noemde het een “zeer gevaarlijke dwaling.”

Van een “wapenstilstand” aan de grens met Donbas is al lang geen sprake meer; dagelijks wordt er heen en weer geschoten (mortiergranaten, antitankgranaten) en sneuvelen er soldaten langs beide zeiden van de frontlinie. Het is slechts kwestie van tijd vooraleer de situatie daar helemaal uit de hand loopt en er oorlog uitbreekt tussen Rusland en de NAVO.

Bron: RT, Ukrinform