Eind november zijn de onderhandelingen met Iran betreffende diens nucleaire programma weer van start gegaan in Wenen, maar intussen reeds weer gepauzeerd wegens de ‘onredelijke eisen’ van Iran. In november kondigde Israël reeds aan militaire voorbereidingen te treffen voor een gewapend conflict met Iran. Een militair conflict lijkt onvermijdelijk en zeer dichtbij.

Iran en de grote mogendheden begonnen in april met besprekingen om Teheran en Washington weer volledig te laten voldoen aan het pact van 2015, dat drie jaar geleden door de voormalige Amerikaanse president Donald Trump werd verlaten. Maar de onderhandelingen stopten na de verkiezing van de Iraanse president Ebrahim Raisi in juni.

Indirecte besprekingen tussen Washington en Teheran over het herstel van hun nucleaire pact werden een week geleden hervat, maar werden vrijdag 3 december afgebroken, met een hervatting gepland voor later deze week, toen westerse functionarissen hun ongenoegen uitten over de ingrijpende Iraanse eisen.

Duitsland wil dat Iran “realistische voorstellen” doet in de onderhandelingen over zijn nucleaire programma, zei een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag, eraan toevoegend dat de aanbiedingen die Teheran vorige week deed, bijna allemaal in strijd zijn met eerder overeengekomen compromissen. Hun voorstellen zijn “geen basis voor een succesvol einde van de onderhandelingen”, zei ze. “We hebben de voorstellen zorgvuldig en grondig bekeken en geconcludeerd dat Iran bijna alle compromissen heeft geschonden die eerder waren gevonden in maanden van harde onderhandelingen.” Iran en de grote mogendheden begonnen in april met besprekingen om Teheran en Washington weer volledig te laten voldoen aan het pact van 2015, dat drie jaar geleden door de voormalige Amerikaanse president Donald Trump werd verlaten.

Maar de onderhandelingen stopten na de verkiezing van de Iraanse president Ebrahim Raisi in juni, die een harde lijn hanteert. Indirecte besprekingen tussen Washington en Teheran over het herstel van hun nucleaire pact werden een week geleden hervat, maar werden vrijdag afgebroken, met een hervatting gepland voor later deze week, toen westerse functionarissen hun ongenoegen uitten over de ingrijpende Iraanse eisen. Het is bijna zeker dat de onderhandelingen zullen uitdraaien op niets.

In het vooruitzicht hiervan heeft de Stafchef van het Israëlische Leger, Luitenant-generaal Aviv Kohavi begin november reeds gezegd dat het Israëlische Leger “de operationele plannen en de gereedheid voor de aanpak van Iran en de nucleaire militaire dreiging” in een stroomversnelling heeft gebracht. Israëlische topfunctionarissen zeiden dat het land zich voorbereidt op de mogelijkheid van een gewapend conflict met de regionale aartsrivaal Iran en zijn handlangers (Hezbollah in Libanon, Hamas in Gaza,…).

Tijdens een bezoek aan een fabriek voor de defensie-industrie in de noordelijke stad Shlomi, vlakbij de Libanese grens, zei de Israëlische minister van Defensie Benny Gantz dat Israël “de hele tijd bezig was om oorlog te voorkomen — operaties uit te voeren, berichten over te brengen, een militair opbouwen te voorkomen.” In het geval van oorlog, zei hij, “zullen we voorbereid zijn om operaties uit te voeren die in het verleden niet zijn gezien, met middelen die we in het verleden niet in handen hadden, die het hart van terreur en zijn capaciteiten [Iran] zullen schaden.

Het hoeft niet uitgelegd te worden dat in het geval dat deze oorlog – die wel eens heel dichtbij kan zijn, én die voorzegd werd – uitbreekt, er heel wat landen in meegesleurd zullen worden. Praktisch heel het Midden-Oosten zal dan in brand gezet worden.

Bron: Military.com; Yahoo News