Bij een recent initiatief ter verheerlijking van het Sovjet-verleden van Rusland, werd op 4 december in Moskou een monument ingehuldigd ter ere van Maarschalk van de Sovjet-Unie Aleksandr Vasilevsky, een rasechte communist, die in 1929 alle banden verbrak met zijn christelijke ouders omdat hij lid was van de Communistische Partij en soldaat bij het Rode Leger. Deze Maarschalk van het Rode Leger lanceerde in 1943 een succesvol offensief in Donbas (Oekraïne), Wit-Rusland en de Krim, om de Nazi’s daar te verslaan. Daarna versloeg hij ook de Japanners in Mantsjoerije. Na WOII werd hij Minister van Defensie, tot aan de dood van Stalin.

Het monument werd door Sergei Shoigu, de Russische Minister van Defensie en Generaal van het Leger en Vladimir Medinsky, Voorzitter van de Russische Militaire Sociëteit, ingehuldigd nabij het gebouw van het Ministerie van Defensie van de Russische Federatie.

Minister Shoigu benadrukte tijdens de inhuldiging dat Vasilevsky “ontembare energie bezat, beschikte over diep strategisch denken, en wist hoe de vijand te verslaan met de minste verliezen en op korte tijd.” Opvallende woorden, zeker nu het conflict rond Donbas en de Krim – twee gebieden waarover Oekraïne de volledige controle terug wil – dreigt te escaleren.

Op de video is te zien hoe het standbeeld van de Maarschalk, die aan zijn bureau lijk te zitten, wordt onthuld, en hoe bloemen bij het communistische standbeeld worden neergelegd. Ook is een groepje jongeren te zien, met rode mutsen en rode bloemen.

Het is opvallend hoe de regering in Rusland steeds meer diens communistisch verleden lijkt te verheerlijken, en net nu wanneer de spanningen rond Oekraïne (Donbas en de Krim) hoogtij vieren, uitgerekend dit monument wordt ingehuldigd. Dit kan geen toeval zijn.

In oktober nog werd door de regering van Poetin een wetsvoorstel naar voor geschoven om mensen die de Sovjet-Unie zouden vergelijken met Nazi-Duitsland, zware boetes of zelfs celstraffen te geven.

En in juli ondertekende Poetin een wet die het vergelijken van de doelstellingen en de daden van de USSR en Nazi-Duitsland tijdens WOII illegaal maakte, evenals het ontkennen van de rol van de Sovjet-Unie in het verslaan van het fascisme (om dan het communisme te introduceren).

De landen, zoals Hongarije, Polen, Estland, Letland, en Oost-Duitsland die na WOII door de Sovjets werden ingenomen en “bevrijd” werden van het Nazisme, kregen toen jarenlang het (misschien nog zwaardere) juk van het communisme opgelegd, maar daar mag dus sinds dit jaar geen negatief woord meer over worden gezegd in Rusland, op straffe van geldboetes.

Bron: Youtubekanaal Russisch Leger