De situatie rond Oekraïne blijft zeer gespannen. Rusland is naar verluidt veldbasissen aan het opzetten voor diens soldaten aan de grens. De Minister van Defensie van Oekraïne Reznikov gaf in een interview met de Financial Times aan dat de “strategie van het niet provoceren van Rusland niet werkt, en nooit zal werken”. Amerika heeft op 6 december de mate van paraatheid van de Krijgsmacht van de VS (Defense Readiness Condition – DEFCON) opgeschaald van 4 naar 3. Marine- en luchtaanvallen zijn dan toegestaan. Dit gebeurde nog maar een paar keer: o.a. tijdens de Cubacrisis in 1962 (behalve de luchtmacht, die op 2 zat), die Jom Kipoeroorlog in 1973 toen de Sovjet-Unie dreigde tussenbeide te komen voor Egypte, en de (false flag) aanslagen van 11 september 2001. Bij DEFCON 1 is er maximale paraatheid en is gebruik van kernwapens toegelaten; op dat moment is er grote kans dat er nucleaire oorlog uitbreekt of uitgebroken is.

Reznikov gaf aan dat Rusland tevens bezig is met het bouwen van veldbasissen voor het leger. De capaciteit van de tenten zou in totaal 175.000 manschappen bedragen; terwijl er reeds zo’n 100.000 troepen aan de grens gestationeerd zijn. Ook Oekraïne heeft reeds een gelijkaardig aantal troepen klaar aan de grens met Donbas. Hij zei tevens dat indien er oorlog uitbreekt, er een “nieuw tijdperk aanbreekt” waarin er “geen internationale regels meer zijn”, het een “bloedige slachting” zal worden en deze oorlog zeer nadelig zal zijn voor Europa.

Wit-Rusland dreigde er gisteren weer mee de gaskraan naar Europa dicht te draaien indien er nieuwe sancties tegen het land komen. En in een documentaire over de geschiedenis van Rusland afgelopen zondag noemde Poetin de val van de Sovjet-Unie – volgens hem “het historische Rusland” – “een tragedie”. Toch weer opvallende woorden.

Vandaag gaf het Kremlin ook aan dat de “agressieve retoriek van de VS en NAVO” een overleg vereisen tussen Rusland en China, en dat Poetin en Xi de situatie in Europa morgen zullen bespreken.

Bron: Ukrinform, RT, Defconlevel, Liveuamap