Amerikaanse private militaire bedrijven (PMC’s) bereiden een provocatie voor met chemische wapens in het onrustige en gespannen oosten van Oekraïne, zo beweerde de Russische minister van Defensie Sergey Shoigu vandaag.

Moskou denkt dat er meer dan 120 medewerkers van Amerikaanse PMC’s in de regio actief zijn, waar ze samenwerken met Oekraïense speciale eenheden. Er zijn containers met “niet-geïdentificeerde chemische componenten” geleverd aan de steden Avdeevka en Krasny Liman in Donbas om provocaties te organiseren, zei Shoigu dinsdag tijdens de vergadering van het bestuur van het Ministerie van Defensie in Moskou, bijgewoond door president Vladimir Poetin.

De minister, die naast Poetin en de Russische topgeneraal Valery Gerasimov zat, gaf geen verdere details of bewijs van de ‘false flag‘ chemische aanvallen die zogenaamd gepland waren. De spanningen zijn sinds vorige maand in Oost-Oekraïne toegenomen, toen verschillende westerse media meldden dat Rusland troepen aan het verzamelen was in de buurt van de grens en beweerden dat Moskou een grootschalige militaire invasie van het land plant. Sindsdien worden beschuldigingen en dreigementen heen en weer geslingerd.

De President van Litouwen riep de NAVO vandaag ook op om troepen te sturen naar Oost-Europa, en een actieplan te ontwikkelen, om gelijk welke “agressie van Moskou” te bestrijden.

Verder heeft Rusland vorige week ‘veiligheidsvoorstellen’ ingediend bij de VS om onder meer de verdere uitbreiding van de NAVO richting Rusland tegen te houden. De VS heeft tot op vandaag niet gereageerd op die voorstellen. Vorige week waarschuwde het Kremlin nog voor een nieuwe ‘Cubacrisis’.

Bron: RT