Momenteel zijn er in Genève onderhandelingen/gesprekken aan de gang tussen Moskou en de NAVO, als een laatste poging om de relaties te herstellen/te verbeteren. Beide kanten gaven echter reeds aan geen strobreed te willen toegeven op de vlakken waar ze in de clinch liggen. Gisteren liet de NAVO-Secretaris-Generaal Jens Stoltenberg in een interview met de Financial Times verstaan dat mochten de onderhandelingen op niets uitdraaien, de NAVO klaar is voor een “nieuw gewapend conflict in Europa”. Hij zei dat hij “op de hoogte is van de geschiedenis van Rusland,” en voegde eraan toe dat ze “eeuwenlang in conflict gelegen hebben met buurlanden.”

Stoltenberg zei dat Rusland moet samenwerken met het Westen, ofwel een “militaire alliantie onder ogen moet zien, dat gehard is voor gewapend conflict.”

Moskou gaf drie uur geleden, bij monde van de Afgevaardigde van de Russische Minister van Buitenlandse zaken, nog aan dat de VS het werk van de Rusland-NAVO Raad wil herstellen, “op voorwaarden die onaanvaardbaar zijn voor Moskou.” De NAVO wil ook geen strobreed toegeven aan de eis van Moskou dat de NAVO niet verder uitbreidt richting de Russische grens.

Bron: Liveuamap