China legt voedselvoorraden aan op historisch hoge niveaus en heeft nu meer dan de helft van ’s werelds maïs en andere granen in handen. Halverwege 2022 zal het land naar schatting 69% van ’s werelds maïsreserves, 60% van alle rijst en 51% van alle tarwe in handen hebben. Eind 2021 meldde NIKKEI Asia dat China, met minder dan 20% van de wereldbevolking, erin is geslaagd meer dan de helft van de maïs en andere granen in de wereld op te slaan, wat heeft geleid tot forse prijsstijgingen wereldwijd en meer landen in de voedselschaarste heeft geduwd.

Op 5 januari 2022 meldde Bloomberg dat de voedselprijzen het hoogste punt in 10 jaar hebben bereikt, wat wereldwijde bezorgdheid veroorzaakt “Knelpunten in de toeleveringsketen, arbeidstekorten, slecht weer en een sterke stijging van de consumentenvraag zijn enkele van de factoren die verantwoordelijk zijn voor de piek. Zo ook een minder bekend fenomeen: China hamstert belangrijke grondstoffen“, zei Adam Minter van Bloomberg.

Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw zal China medio 2022 69% van de maïsreserves in de wereld, 60% van zijn rijst en 51% van zijn tarwe in handen hebben. China houdt zijn voedselvoorraden op een ‘historisch hoog niveau’, zegt Qin Yuyun, hoofd van de graanreserves bij de National Food and Strategic Reserves Administration. “Onze tarwevoorraden kunnen anderhalf jaar aan de vraag voldoen. Er is geen enkel probleem met de voedselvoorziening.”

De projecties vertegenwoordigen stijgingen van ongeveer 20 procentpunten in de afgelopen 10 jaar, en de gegevens laten duidelijk zien dat China graan blijft oppotten. In 2005 importeerde China voedsel voor minder dan $10 miljard. In 2010 steeg het aantal tot meer dan $20 miljard en bleef het jaar op jaar stijgen tot $ 80 miljard in 2019 en bijna $100 miljard in 2020, tot 4,6 keer meer dan tien jaar eerder.

Onlangs berichtte Rusland, een grote graanexporteur, nog dat de oogst afgelopen jaar de slechtste was in jaren, wat volgens de directeur van het monetair beleid van de Russische Centrale Bank zal leiden tot verdere prijsstijgingen.

Bron: Watchers.news, RT